500 km hatótávot ígér a török elektromos SUV

Elektromos népautót mutattak be Törökországban, amit a helyi Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) gyártó fog készíteni. Az autógyártó öt hazai társaság közös tulajdona. Egyaránt 19% részesedéssel rendelkezik az Anadolu Group, a BMC, a Kök Group, a Türkcell és a Zorlu Holding, valamint 5%-ot birtokol Törökország Kamara- és Értéktőzsdei Szövetsége (TOBB). A cég vezetője Gürcan Karakas, aki korábban a Bosch vezetője volt.

Az autó vonzó külsejét az olasz Pininfarina tervezésének köszönheti. A jármű tágas belső teret kínál és moduláris platformra épül. A vásárlók két motor közül választhatnak: hátsókerék-hajtás 150 kW (203 LE) villanymotorral vagy összkerék meghajtás egy második, előre beépített villanymotorral, 300 kW (406 LE) együttes teljesítménnyel. A 0-100 km/h gyorsulás 4,8, illetve 7,6 másodperc.

Akkumulátorból szintén kétféle méret választható. A TOGG E-SUV hatótávolsága legalább 300 km lesz. Az autó gyors töltési képességet is kap, amivel az akku 30 perc alatt 80%-ra tölthető. A tervek szerint akár 175 000 elektromos autót gyártanak majd a Bursa északnyugati tartományában elhelyezkedő gyárban, amihez több mint 4000 munkavállalót alkalmaznak majd. A gyártás beindításához több mint 3,3 milliárd eurós beruházást végeznek. Adókedvezményeken kívül az állam azzal is támogatja a gyártót, hogy legalább 30 000 járművet tervez vásárolni a TOGG-től.

Az E-SUV 2022-ben kerülhet az utakra, az árát még nem hozták nyilvánosságra.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.