Főoldal » elektromosautó-töltés » Cuki robottöltők oldhatják meg a villanyautósok nagy problémáját

Cuki robottöltők oldhatják meg a villanyautósok nagy problémáját

Egy teljesen új irányból közelítené meg a villanyautók töltésének jövőbeli lehetőségeit a Volkswagen, a németek ugyanis a töltőket vinnék az elektromos autókhoz, és nem pedig fordítva. Az autógyártó vállalat egy apró és imádnivaló önvezető szerkezettel oldaná meg a parkoló járművek feltöltését, melyek a mobiltelefonos aktiválás után kameráik és érzékelőik segítségével teljesen önállóan navigálnak oda a villanyautóhoz, csatlakoznak rá a töltőnyílásra, és töltik fel az akkumulátort, maximum 50 kW teljesítménnyel DC hálózaton. A robotok energiája hordozható aksikból származik, melyek egységenként 25 kWh kapacitásúak, de a kicsi önjáró töltők szükség esetén egyszerre több akkuegységet is magukkal tudnak vinni.

Egy robot egyidejűleg több autót is képes tölteni, merthogy miután rákötötte a guruló energiatárolót a kocsinkra, továbbáll, és ugyanezt megteszi a többi energiaszomjas járművel is, majd a töltési folyamatok végével összeszedi az összes akkumulátort. A Volkswagen szerint a koncepció hatalmas előnye, hogy a robottöltőkkel gyakorlatilag a parkolóházak, illetve egy önvezető gépezet által járható bármilyen parkoló létesítmény valamennyi parkolóhelyén biztosítható töltőpont, anélkül, hogy valóban le kellene telepíteni a berendezéseket. Így a telepítési költség is a töredékére zuhan, és arra a gyakori problémára is megoldás adódik, amikor a töltővel felszerelt hely éppen foglalt, így a villanyautós nem fér hozzá az energiaforráshoz – bárhol is tennénk le az autót, mindig tele akkumulátor fogadna minket. Az elgondolás szuper, a koncepció piaci bevezetésének dátumát viszont még a Volkswagen sem tudja.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.