Főoldal » elektromos autó » Ma éjfélkor zárul a villanyautó támogatási pályázat

Ma éjfélkor zárul a villanyautó támogatási pályázat

Az elektromos autó vásárlásra igényelhető állami támogatás aktuális információ itt találhatók.

Ahogy arról már január elején írtunk, az eredeti kiírás szerint május 1-én éjfélkor a kihasználtságtól függetlenül lezárul a 2018. októberében meghirdetett állami elektromos autó vásárlási támogatás. Úgy tűnik, hogy a januári hírünk óta felpörögtek az események, mert legnagyobb meglepetésünkre ma délután az alábbi üzenet fogadta az IFKA oldalára bejelentkező regisztrált autósokat:

Ma éjfélig lehet pályázatot benyújtani a GZR-D-Ö-2018 azonosítójú pályázatra.

A pályázat lebonyolítását végző IFKA a rendelkezésre álló forrás kimerülésére hivatkozva 2020. február 24-én 23 óra 59 perckor lezárja a pályázatot. Az üzenet alapján azonban az is sejthető, hogy az utolsó pillanatban pályázók közül nem mindenki fog támogatást kapni, ha a feldolgozás során a kiírásnak és a feltételeknek megfelelő pályázatok által kimerül a keret, és nem döntenek annak pótlólagos feltöltéséről (az előző hasonló pályázatnál volt ilyen). Az üzenet érdekessége, hogy az csak a regisztrált felhasználóknak azonosítás után elérhető felületen olvasható, a nyilvános oldalon nem.

Ezzel nagyjából azonos időben az IFKA levelet küldött a pályázatban nyertes, de autót a nyilvántartásuk szerint még nem vásárló pályázóknak (vagy azok egy részének), amelyben azt kéri, hogy ha a pályázó nem kíván élni a lehetőséggel, akkor az elállási szándékát mielőbb jelezze a szervezet felé. Amennyiben 2020. március 6-ig nem érkezik válasz a levélre, a pályázat elutasításra kerül.

A minisztérium korábbi tájékoztatása szerint 2020. január elejéig 2,3 milliárd forint támogatást ítéltek meg, amiből 618 autó vásárlása után 920 millió forintot már ki is fizettek. A 3 milliárd forintos keretből akkor még rendelkezésre álló 700 millió forintból típustól függően közel 500 autó támogatására juthatott pénz. A pályázati rendszert ráadásul január közepén módosították, aminek eredményeként már a Tesla Model 3 vásárlására is meg lehetett kapni a támogatást, ami minden bizonnyal jelentősen felpörgethette az eseményeket.

Palkovics László február 19-i sajtótájékoztatójából tudjuk, hogy az elektromobilitás támogatása továbbra is szerepel az ITM és a kormány programjában, de a megfogalmazásból úgy tűnik, hogy a jövőben igyekeznek a kis és olcsó autók megvásárlásának támogatását előtérbe helyezni. Hogy mikortól lehet az új program keretében állami támogatással elektromos autót vásárolni, illetve hogy milyen módon és feltételekkel lehet a támogatást igénybe venni, azt egyelőre még nem lehet tudni.

Frissítés – 2020. február 25. 00:05: a pályázatbeadás lehetősége néhány perce valóban megszűnt.

A pályázati lehetőség megszűnt, már regisztrálni sem lehet az oldalon.
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Antalóczy Tibor

A Villanyautósok.hu alapítója és főszerkesztője, e-mobilitás szakértő. 2014 óta elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.