Felavatták a Volvo első akkuösszeszerelő üzemét

Felavatta újonnan megépült akkumulátor-összeszerelősorát a genti autógyárában a Volvo, ahol még ebben az évben megkezdődik legelső tisztán elektromos modelljének, az XC40 Recharge P8-nak a sorozatgyártása. A belga létesítményben saját cellagyártás nem történik, a dolgozók az ázsiai partnerek által beszállított alkatrészekből rakják össze a villanyautók magas feszültségű akkucsomagját, ám azt a cég nem árulta el, mekkora kapacitással működik majd a műhely. A Volvo tavaly két nagy akkugyártó vállalattal is hosszú távú szerződést kötött: a következő évtized villanyos Volvo és Polestar modelljeibe a kínai CATL és a dél-koreai LG Chem biztosítják majd a lítium-ion aksicellákat.

A mintegy 6500 alkalmazottat számláló genti gyár a legelső azon három létesítmény közül, ahol teljesen elektromos autók termelését tűzte napirendre a svéd márka. Az Egyesült Államok charlestoni Volvo-gyárában, ahol 2022-ben már az XC90 Recharge készül majd az amerikai piacra, idén ősszel indul az akkumulátor-összeszerelősor építése. Kínában a luqiaoi központ lesz a villany-Volvok bölcsője, ahol a Polestar és a Lynk&Co márkák CMA padlólemez alapú modelljei is születnek.

Volvo XC40 Recharge

A Volvo a következő öt év mindegyikében piacra fog dobni egy teljesen elektromos meghajtású autót, amivel 2025-re szeretnék elérni, hogy a saját globális termelésük fele zéró kibocsátású, a másik fele pedig plugin hibrid legyen. Az évtized közepétől tehát a gyártó valamennyi eladott autójában dolgozik majd villanymotor, miközben a karbonlábnyomuk is csökken: 2040-re teljesen klímasemleges működést tűzött ki célul a Volvo.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.