Tourer változatot kapott a Mercedes-Benz eVito

Új tisztán elektromos meghajtású kisbusz csatlakozik a Mercedes-Benz eDrive@Vans portfóliójához, ugyanis 2020 nyarától Tourer változatban is elérhetővé válik az eVito. Így az eSprinter, valamint az EQV modellekkel együtt már négy termék közül is választhatnak azok, akik a prémium márka zéró emissziós kisbuszaival szemeznek. A mai napon digitális formában bemutatott eVito Tourer az EQV hajtásláncát kapta meg, ami jelentős technológiai előrelépést jelent a 2018 óta forgalmazott alapmodellhez képest. A villanymotor csúcsteljesítménye 85 kW helyett 150 kW, amely 362 Nm nyomaték mellett az első kerekeket hajtja, a végsebesség pedig 140 km/h, mely speciális feladatokhoz 160 km/h-ra is beállítható. Az akkupakk kapacitása több mint duplája a Tourer verzióban – bruttó 100, nettó 90 kWh –, amivel a jármű a hivatalos adatok szerint akár 420 kilométeren keresztül is vezethető újratöltés szüksége nélkül, bár ezt a Daimler valószínűleg a régi NEDC szabvány szerint érti. Ez durván 270 kilométerrel több, mint amit az eVito furgon tud.

A Mercedes-Benz újdonsága immáron DC töltésre is képes 110 kW-tal, így az akkumulátor 45 perc alatt feltölthető 80%-ra 10%-os állapotról. A fedélzeti töltő teljesítménye is nőtt, a folyadékhűtéses rendszernek köszönhetően váltakozó áramon 11 kW jár az eVito Tourerhez alapfelszereltségként. A CCS csatlakozó az első lökhárító bal oldalán található.

A villanyautó aljában elhelyezett akkucsomag semmilyen módon sem befolyásolja az utastér, illetve a csomagtér méretét. Dimenziói tekintetében két változatban választható a Tourer, a Long 5140 mm hosszú, és 999 liternyi csomagteret kínál, míg az Extra Long 5370 mm hosszúságba nyúlik el, és 1390 liternyi helyet ad a csomagoknak. Az utastér maximum kilenc személy számára biztosít ülőhelyet, ám ezek elrendezése variálható, annak függvényében, hogy a sofőr szállodai transzfer, taxizás, vagy utazásmegosztó célból használja a járművet.

A hagyományos Vito, eVito, eVito Tourer, V-osztály, és az EQV mind egy gyártósoron készülnek a 66 éve működő vitoriai gyárban Spanyolországban.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.