A briteknél a szupermarket épül a töltőállomáshoz

Saját szolgáltatóközponttal és villanyautós edukációs centrummal ellátott elektromos töltőállomásokból létesít hálózatot a brit Gridserve, a tervezett 100 helyszínből az első építése már meg is kezdődött, és idén nyáron megnyílhat az Essex megyei Braintree közelében, az A131-es autópálya mellett. A két és fél hektáros területen összesen 24 elektromos meghajtású jármű tud majd egyszerre töltődni, a villámtöltők pedig akár 350 kW-os teljesítményre is képesek lesznek. A töltőállások egy része napelemes tetővel lesz fedve, míg az áramellátást külön napelemfarm, valamint energiatároló berendezések is segítik, hogy ne csupán a lehető legtisztább energia kerülhessen a villanyautókba, de az árakat is alacsonyan tudja tartani az üzemeltető. A töltés ideje alatt az autósok a szolgáltatóközpont wifivel ellátott pihenőjében tölthetik el az idejüket, beülhetnek a kávézóba, vagy bevásárolhatnak a szupermarketben, attól függően, hogy mennyi időre van szüksége a járművüknek a feltöltődéshez.

Az Electric Forecourts névre keresztelt töltőállomásokon villanyautós oktatóközpont is épül, ahol a látogatók naprakész információkat kaphatnak az elektromos autókról, tesztvezetésre vihetik őket, vagy szakszerű tanácsadás mellett kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbb modellt. Ez értelemszerűen nem azoknak szól, akik eleve villanyautóval járnak, hanem elsősorban a hibridek tulajdonosai számára segíthet bátorságot szerezni a tisztán villanyosra való váltáshoz, vagy még jobb, ha egy hagyományos autós téved be a tudásközpontba némi felvilágosításért.

Forrás: Gridserve

A Gridserve körülbelül 1 milliárd fontból tervezi megvalósítani a beruházást, melyhez a kormány egy 4,84 millió fontos támogatást biztosít az Innovate UK programon keresztül. A vállalat számításai szerint a legforgalmasabb utak és közlekedési csomópontok mellé tervezett 100 helyszínből álló hálózat akár öt éven belül teljesen elkészülhet, és a villanyautósok minden igényét kielégítő szolgáltatásokkal az Egyesült Királyság, de talán az egész világ legfejlettebb töltőállomásait nyithatja meg a fogyasztók előtt.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.