Elektromos Peugeot 108 Fiat 500 technológiával?

A városi kisautók szegmense nagy mértékben megritkulhat a közeljövőben, miután a kipufogón keresztül kibocsátott gázokra vonatkozó szigorú szabályozás miatt egyre kevésbé éri meg drágább technológiákat beépíteni a hagyományos meghajtású járművekbe ebben az alacsony árkategóriában. Az autógyártók ennek fényében két táborra szakadtak: vannak, amelyek utód nélkül kivezetik kis méretű modelljeiket, hogy ne ronthassák tovább a cég flottájára jellemző átlagos CO2-kibocsátást, míg mások egy tisztán elektromos változat fejlesztése mellett döntenek. Ez utóbbiakhoz csatlakozhat a Peugeot is a 108-as modellel, mely gyártásának folytatásáról az elmúlt hetekben döntött a francia vállalat.

Peugeot 108, egyelőre csupán hagyományos meghajtással, Forrás: Peugeot

Az elektromos 108-ashoz egyelőre semmilyen konkrét tervek nem kerültek nyilvánosságra, de Jean-Phillipe Imparato vezérigazgató szerint ha egyszer helyettesíteni kell a modellt, akkor semmi más nem jöhet szóba, mint egy tisztán elektromos verzió. Így az sem kizárt, hogy már a következő generáció megjelenik belsőégésű motor nélkül, a hajtáslánc-technológiát pedig akár az új Fiat 500-astól is kölcsönözheti a Peugeot villanyautója. Ezt a PSA és az FCA összeállása tenné lehetővé, ám semmilyen ilyen technológia-cseréről nem indulhat egyeztetés, amíg a fúzió teljessé nem válik 2021-ben. Egy Fiat-alapú Peugeot 108-asról csak ez után derülhetnek ki részletek.

Az új Fiat 500, Forrás: Fiat

Amennyiben valóban a Fiat 500 meghajtása kerül be a Peugeot kisautójába, úgy egy 87 kW teljesítményű villanymotorra és egy 42 kWh-s akkucsomagra számíthatunk – ez az legalábbis, ami a múlt héten bemutatott villanyautó legelső, la Prima változatának mozgatásáért felelős. A hatótáv ennél a modellnél nagyjából 320 kilométer (WLTP), de nyilvánvalóan más aerodinamikai tulajdonságok és fogyasztási karakterisztika miatt a francia gyártó villanyautójában ez változhat.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.