Főoldal » elektromos autó » Világszerte gyorsan nő a napenergia aránya

Világszerte gyorsan nő a napenergia aránya

Az elektromos autók üzemeltetésének környezetterhelése elsősorban az energiatermelés tisztaságától függ, azaz nekünk villanyautósoknak alapvető fontosságú az energiamix zöldülése. Szerencsére az energiatermelés tisztulás folyamatos, a megújuló energiák aránya dinamikusan növekszik, így egy ma megvásárolt elektromos autó az élettartama során évről évre tisztábban üzemel, ellentétben egy ma megvásárolt hagyományos üzemű autóval, ami ahogy idősödik, úgy növekszik a környezetszennyezése a karbantartások elhanyagolása miatt, hiszen kevesen fizetik ki egy tizenéves autó teljes vételárát egy részecskeszűrő cserére.

A villanyautós közösség egyik tagja, Papp László, rendszeresen készít elemzéseket egyes országok, valamint a világ energiatermelésének alakulásáról, a megújulók arányára, azon belül elsősorban a napelemes energiatermelés növekedésére összpontosítva. Úgy gondoltuk, hogy ez a téma sokakat érdekelhet, és szerencsére László is hozzájárult, hogy munkáját közkinccsé tegyük. Következzen tehát az ő elemzése.

A napenergia arányának globális növekedése 2019-ben

Tovább folytatódik a napelemek áresése

A napelemek ára a termelés felfutásával folyamatosan csökken, miközben a technika is fejlődik, így azonos területen ma már akár 50%-kal nagyobb napelemes  kapacitás is telepíthető mint 10 évvel ezelőtt. 2019-ben a kínai spot piacon az olcsó, 275W-os multikristályos modulok 22 centes áron nyitották az évet, hogy év végére már 20,6 centre csökkenjen az áruk, amely nem csak 9%-os csökkenés, de közben maguk a 275W-os modulok is kifutóban lévő termékké váltak, átadván helyüket a jóval hatékonyabb, 300W feletti teljesítményűeknek.

A monokristályos panelek ára még nagyobb mértékben,  28,1 centről 22,7 centre csökkent, ami 19% áresésnek felel meg. Itt is megfigyelhető volt a hatékonyságnövekedés, a 300 – 310W-os paneleket 315-375W-os panelek váltották fel.

Öt éve még 250 W volt egy olcsó 1,6 négyzetméteres napelem tábla teljesítménye, ma már a 275 W is kifutó termék, jönnek az olcsó 300 W-os panelek, így azonos felületre 20%-kal nagyobb teljesítmény telepíthető

Soha nem látott mennyiségű új napelemes kapacitás

Az árak ilyen mértékű csökkenése nem maradt hatás nélkül. Körülbelül 120 GW új naperőmű kapacitást telepítettek az előző évben, ami 20%-kal több a 2018-as mennyiségnél, és természetesen új rekordot jelent. A világon így hozzávetőleg már 630 GW naperőművel számolhatunk.

A történelmi trendnek megfelelő növekedés

A világ energiaigénye folyamatosan növekszik, szerencsére a növekedést jelentős mértékben tiszta energiával tudjuk fedezni.

A 2019-es napenergia termelés közel 700 TWh-át ért el, ami nominálisan 125 TWh, százalékosan pedig 22%-os növekedést jelent.

Hogy kontextusba helyezzük ezt a 700 TWh-át, nézzük mire lenne elég:

  • Ha önálló ország lenne, Kína, USA, India, Oroszország és Japán után a világ 6. legnagyobb áramtermelő országa lenne
  • Magyarországnak a jelenlegi szinten 16 évig elég lenne ennyi áram
  • India éves áramszükségletének felét fedezné
  • Csak a 125 TWh-ás növekedés önmagában fedezné Hollandia egyévi áramszükségletét.

A 700 TWh-ás termelés egyben azt is jelenti, hogy a 2018-as 2,26%-os részarányát egy év alatt 20%-kal, 2,71%-ra növelte a napenergia.

2019-ben jelentős mértékben csökkent a szén aránya az elektromos áram termelésben (forrás: ember-climate.org)

Globális energiamix 2019

A világ nettó villamosenergia termelése a következőképpen nézett ki 2019-ben:

Globális áramtermelés források szerinti aránya 2019-ben

A tavalyi volt az első olyan év, amikor a napenergia megelőzte az egyéb megújulókat (ami többnyire biomassza).

A globális áramigény hozzávetőleg 380 TWh-val nőtt (+1,5%), elérve a 25 800 TWh-át. Ezen belül az egyes energiaforrások hozzávetőleg a következő mértékben változtak:

Az energiaforrások változása az energiamixben 2019-ben

A globális energiaigény növekedését 90%-ban megújulókból, 10%-ban atomenergiából fedeztük. A napenergia önmagában a növekedés egyharmadát biztosította. A fosszilis energia nominálisan is csökkent, illetve a szenet részben földgázzal, részben atomenergiával váltottuk ki. Az áramtermelés CO2 kibocsátása így 2%-kal csökkent 2019-ben.

Kitekintés 2020-ra

A napenergiát illetően 2020-ra az eddigi trendeknek megfelelően további dinamikus növekedésre számítok. Globális aránya meg fogja haladni a 3,4%-ot, de hogy mennyivel, az majd a koronavírus gazdasági hatásaitól függ.

A fosszilis energia nominális és százalékos aránya tovább fog csökkenni 2020-ban is, így a CO2 kibocsátás további csökkenés borítékolható.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.