A Volvo XC100 lehet a svédek elektromos csúcsmodellje

A Motortrend magazin információi szerint egy vadonatúj villanyautó bevezetésére készül XC100 Recharge névvel a Volvo, mely teljesen hátrahagyja a belsőégésű motort, és kizárólag zéró kibocsátású hajtáslánccal lesz elérhető. A svéd márka eddigi stratégiája a már meglévő hagyományos modellek hibridizációja, valamint az XC40-nel kezdődően a teljes elektromosítása volt, ám ha helyesek az amerikaiak értesülései, akkor ez lehet az első modell a kínálatban, mely olyan padlólemezre kerül, melyet villanyautók számára is terveztek. Ez nevezetesen az SPA-II, azaz az SPA platform megújított változata, mely a valamikor 2021 végén, 2022 elején érkező harmadik generációs XC90 alá is bekerül. Ebből következik, hogy nem dedikált villanyautós platformról van szó, ám az elődjével ellentétben a kibocsátásmentes hajtáslánc sajátosságaira is odafigyeltek a mérnökök a fejlesztésénél.

Volvo XC90 Excellence belülről

A híresztelések szerint az XC100 Recharge technológiai értelemben a Volvo új csúcsmodellje lesz, a dizájnnyelvezete pedig a kupésabb kialakítású sportterepjárók divatját követi majd. Habár külső dimenzióit tekintve az XC100 az XC90 nagy testvére lesz, az utastérben mindössze 4 személy számra lesz kialakítva ülés. Az XC90-es SUV öt-, hat-, vagy hétülésesként is kérhető, ám a méregdrága és rendkívül ritka Excellence változatban a képen látható módon csak négyen férnek el a nagyobb kényelem miatt. A hajtásláncról egyelőre annyit tudni, hogy a többi elektromos Volvohoz hasonlóan két villanymotor fog dolgozni benne az összkerék-meghajtás érdekében, korábbi bejelentések kapcsán pedig az sem titok, hogy már az XC90 Recharge is a korábbinál jóval okosabb vezetéstámogató rendszereket kap. Az XC100 bemutatójára azonban még várni kell, valószínűleg 2023-ig.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.