Már eseti töltésre is lehetőség van a Mobiliti és e-Mobi töltőkön

A villanyautósok gyakran panaszkodnak, hogy ahány ország és ahány elektromobilitás szolgáltató, annyi alkalmazást kell telepíteni a mobiltelefonra vagy egy egész kártyapaklit kell magunkkal vinni, ha külföldre indulunk. A 243/2019. (X. 22.) kormányrendelet 2020 július 1-től hatályba lépő rendelkezésének megfelelően Magyarországon minden elektromobilitás szolgáltatónak lehetőséget kell biztosítani a töltőoszlopok regisztráció nélküli használatára is.

Ez gyakorlatilag annyit tesz, hogy regisztráció nélkül is tudnunk kell töltést indítani. A Mobiliti és e-Mobi töltőkön erre már ma, egy héttel a kormányrendelet hatályba lépését megelőzően is lehetőségünk van.

Az eseti töltés indítás módjáról és az árakról a töltőkön található matrica tájékoztat, de az információk természetesen a szolgáltató honlapján is elérhetők. A töltési folyamat a töltőoszlopon lévő QR-kód mobiltelefonos leolvasásával vagy a start.mobiliti.hu weboldal megnyitásával kezdhető meg. A weboldal megnyitásakor ki kell választanunk a nyelvet (angol vagy magyar), majd el kell fogadnunk a felhasználási feltételeket. A töltés indításához meg kell adnunk az e-mail címünket, nevünket, jogi személy esetén az adószámot, a telefonszámunkat, a számlázási címet és a fizetéshez használt bankkártya adatait.

Már regisztráció nélküli, eseti töltésre is lehetőség van a Mobiliti és e-Mobi töltőknél, ennek azonban van némi felára

Az adatok megadása után a szolgáltató levon 500 Ft kezelési költséget, illetve zárol 20 000 forintot a bankkártyán. A sikeres zárolást követően indítható a töltés,amelyhez meg kell adni a töltőpont azonosító számát és ki kell választani a használni kívánt csatlakozót.

Eseti töltés esetén töltési díjak a következők:

  • 22 kW AC töltő esetén: 120 Ft/kWh
  • 22 kW DC töltő esetén: 60 Ft/perc
  • 50 kW DC töltő esetén: 120 Ft/perc

A töltőoszlopokon elhelyezett új matricát meglátva több felhasználó megijedt, hogy áremelés történt. Az új – magasabb – árak azonban kizárólag a regisztráció nélkül tölteni kívánó ügyfelekre vonatkoznak. A regisztrált ügyfelek számára, akik a kulcstartó alakú fizikai ügyfélkulccsal vagy a Mobiliti alkalmazással indítják a töltést az árak továbbra is a május elsejétől megszokottak:

  • 22 kW AC töltő esetén: 80 Ft/kWh
  • 22 kW DC töltő esetén: 500 Ft töltés indítási díj + 80 Ft/kWh
  • 50 kW DC töltő esetén: 80 Ft/perc

A Mobiliti a közeljövőben díjcsomagok bevezetését is ígéri, így a rendszeres töltőhasználók hamarosan kedvezőbb díjakért tölthetnek majd.

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.