Főoldal » elektromosautó-töltés » Három új helyszínnel bővült a MOL Plugee hálózat

Három új helyszínnel bővült a MOL Plugee hálózat

Jól halad a MOL a Next-E projekten belül vállalt magyarországi töltők telepítésével. Az utóbbi napokban három új állomással bővült a hálózat, melyek Budapesten, a főváros környékén és az M1-es mentén teszik kényelmesebbé az elektromos autók használatát.

A Szentendrei út 255. szám alatti benzinkútra telepített 50 kW DC és 43 kW AC teljesítményű töltő nem csak a Dunakanyarba indulókat, illetve az onnan visszatérőket segíti, de a környéken társasházban lakók vagy a szomszédos üzletek valamelyikében vásárlók számára is kiváló töltési helyszín lehet. Bár hagyományos üzemanyagokat este 10 és reggel 6 óra között nem szolgálnak ki, de villanyautót a két hete megjelent MOL Plugee applikáció segítségével akár éjszakai is lehet itt tölteni.

Szigetszentmiklósra szintén 50+43 kW-os villámtöltő került, és az előzőhöz hasonlóan éjjel-nappal elérhető az autósok számára, azzal a különbséggel, hogy ezen a helyszínen a shop is nyitva van, így éjjel is igénybe vehetők a mosdó és a shop szolgáltatásai. A Csepel-szigeten az M0-ás autópályától délre egyébként egyelőre ez a helyszín kínálja az egyetlen nagy teljesítményű töltési lehetőséget a villanyautósok számára.

A hosszabb utak szempontjából viszont a legfontosabb új töltő Győrújbarát térségében létesült a héten az M1-es autópálya mellett. Az 50+43 kW-os töltőoszlop a sztráda és a 82-es út kereszteződéséhez az Arrabona Észak pihenőbe (Bécs felé menő oldal) került, de mivel itt az autópályán könnyedén át lehet jutni az egyik oldalról a másikra, a Budapestre tartó autósokat is ki tudja szolgálni. Igazi autópálya melletti helyszínként természetesen mind a töltő, mind pedig a shop éjjel-nappal az utazók rendelkezésére állnak.

A MOL Plugee szolgáltatás az új helyszínekkel együtt már az ország 40 pontján elérhető a villanyautósok számára. Ebből 13-at a MOL saját forrásból telepített Budapesten, a többi az Európai Unió támogatásával megvalósuló közép-európai Next-E projekt keretében készült el. Ez utóbbi program Magyarországon összesen 54 darab villámtöltő és további 5 ultranagy teljesítményű (75 kW vagy nagyobb) töltő telepítését finanszírozza, de Csehországban, Horvátországban, Szlovéniában, Szlovákiában és Romániában is készülnek töltők ebben a hálózatban, utóbbi három országban korábban saját forrásból is létesített töltőpontokat a vállalat. Déli szomszédainknál a telepítések már befejeződtek, de jól halad a program a másik három országban is. A Next-E projekt célja, hogy a régió nemzetközi forgalmat lebonyolító legfontosabb autópályái és országútjai mentén töltési lehetőséget biztosítson az elektromos autók számára. A MOL Plugee applikáció egyelőre még csak a magyarországi töltőket indítja, de hamarosan elérhetők lesznek benne a többi ország MOL Plugee töltői is, illetve később roaming megállapodással a Next-E partnerek töltői is.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Antalóczy Tibor

A Villanyautósok.hu alapítója és főszerkesztője, e-mobilitás szakértő. 2014 óta elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.