Horvátországban 2 perc alatt elfogyott az állami támogatás

Magyarországon a május végén bejelentett, június közepén megnyitott állami támogatás keretösszege másfél nap alatt kimerült. Aki lemaradt, annak minden bizonnyal gyorsnak tűnt a tempó, pedig ezt sem lehetetlen felülmúlni. Horvátországban ugyanis csupán két perc kellett a magánszemélyek számára kiírt tisztán elektromos és hibrid járművek vásárlásához igényelhető állami támogatás 2,9 millió eurós keretének kimerüléséhez, írja a Balkan Green Energy News.

Horvátország idén 5,8 millió euróval támogatja a környezetbarát járművek vásárlását. Az országban környezetbarát besorolás a tisztán elektromos autók mellett a konnektorról tölthető hibrideket, a hidrogénnel hajtott járműveket és az elektromos kerékpárokat foglalja magában. Az 5,8 milliós keretösszeget 50-50%-ban megosztották a magánszemélyek és a cégek között. A pályázathoz tartozó online regisztrációs lehetőség hétfő reggel 9-kor nyílt meg, és a magánszemélyek pályázatán 2 perc alatt 546 kérelmet regisztráltak, amelyből 470 tisztán elektromos járműre vonatkozik. A vállalkozásokat is figyelembe véve összesen 853 pályázati kérelem érkezett.

A horvát támogatási rendszerben a járművek vételárának 40%-át lehet támogatásból fedezni, azaz a támogatás összege a jármű kategóriájától függően 665 eurótól 9297 euróig terjedhet. Az online igénylési lehetőséget idén vezették be a koronavírus elleni védekezés miatt, így a magánszemélyek és a jogi személyek egyaránt kizárólag az elektronikus ügyintézési rendszerben nyújthatták be a pályázatokat.

A villanyautosok.hu csapatából a közelmúltban Tibor személyesen is megtapasztalta, hogy mennyire jó a horvát töltőhálózat, ráadásul a töltők jelentős része jelenleg ingyenesen használható, így egyáltalán nem meglepő, hogy pillanatok alatt elfogyott a támogatásra szánt pénz. Vajon az illetékesek mit vonnak majd le az eredményből? Nagyobb keretösszeget kell a hasonló pályázatokra fordítani? Esetleg azt, hogy kevésbé bőkezű támogatás esetén is gyorsan kimerülne a keret, így az egy járműre igényelhető támogatás összegét fogják majd csökkenteni, hogy több vásárlónak jusson belőle? Írjátok meg hozzászólásban, hogy Ti mire számítotok vagy mivel lennétek elégedettek?

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.