100 benzinkútra telepít ultra-töltőt az Aral Németországban

A hagyományos üzemanyagtöltő-állomásokat üzemeltető vállalatok sorra ismerik fel, hogy az elektromobilitásé a jövő és nem szeretnének kimaradni ebből az üzletből. Az autópálya pihenőkben lévő benzinkutak különösen ideális helyszínt jelentenek az ultragyors töltők telepítéséhez, mivel nem kell felesleges kitérőket tenni a hosszabb útra induló villanyautósoknak, és amíg az autó töltődik, az utasok is felfrissülhetnek a benzinkút kávézójában.

Németországban a BP tulajdonában lévő Aral üzemanyagtöltő-hálózat 2400 töltőállomással rendelkezik, így az ország vezető hálózata. Ezek közül 100 töltőállomásra kerül a minap bejelentett projektben akár 350 kW töltési teljesítményre képes, ultragyors töltő (UFC), melyek energiaellátását 100%-ban zöld energiával biztosítják.

(fotó: BP)

Az Aral jelenleg egy kísérleti program keretében 5 helyszínen üzemeltet elektromos autó töltőállomást (Merklingen, Dettelbach, Wittenburg, Bochum és Schkeuditz), és ezek tapasztalatait felhasználva épül ki a töltési lehetőség a beruházás első szakaszában 30 helyszínen, elsősorban autópályák, főutak mentén, valamint nagyvárosokban elhelyezkedő benzinkutakon. Mindegyik helyszínre két töltőoszlopot telepítenek, melyek akár négy elektromos jármű egyidejű töltését lehetővé teszik.

A két első állomás már a következő hetekben használható lesz Wuppertal és Wollin területén. A további helyszínek pontos sorrendje az elektromos hálózat bővítési munkák előrehaladásától függően alakul majd. Az Aral töltőin hitelkártyás, QR-kódos mobiltelefonos (weboldalon), valamint a Hubject alkalmazással, valamint Aral Fuel & Charge kártyával lehet majd fizetni, 2021-től pedig az Aral a fizetéshez saját e-mobilitási alkalmazást is kínál majd.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.