Már 300 helyszínen működnek Ionity töltőoszlopok

Az elektromobilitás-szolgáltatók jubileumi hónapját éljük 2020 novemberében. A hónap elején a Tesla jelentette be a 20.000. Supercharger-oszlop bekapcsolását, a minap elkészült az Electrify America 500. töltőállomása, Magyarországon átadták a 100. E.ON-töltőoszlopot az Aldi parkolóiban, péntek 13-án pedig az Ionity jelentette be, hogy már 300 helyszínen használhatják a villanyautósok az ultragyors, akár 350 kW teljesítményre képes töltőoszlopait.

Az Ionity hálózatot a BMW Csoport, a Ford Motor Company, a Mercedes Benz AG, és a Volkswagen Csoport alapította 2017-ben, majd 2019-ben a Hyundai Csoport is csatlakozott. A Hyundai és a Kia csatlakozását a közelmúltban az európai hatóságok is jóváhagyták, így november elején az Ionity bejelentette, hogy 20%-os részesedéssel a Hyundai Csoport is az Ionity részvényese lett.

A 300. Ionity töltősziget Franciaországban szolgálja a villanyautósokat a Biarritz és Toulouse között vezető E80 mentén. Az első Ionity töltőpont 2018 májusában nyílt meg Svájcban. A projekt indulásakor 2020 végéig 400 töltőállomást terveztek megépíteni, összesen 2400 töltőoszloppal. Sajnos idén a koronavírus világjárvány következtében kis mértékben elmaradtak a tervektől, a mai napon 300 helyszínen 1211 töltőoszlop üzemel. A 75%-os készültséget jelentő 300 működő állomás mellett további 52 helyszín (köztük egy magyarországi, Budapest közelében) jelenleg is építés alatt áll, de a 400 töltőállomásos célkitűzés már aligha érhető el az év végéig hátralévő 6 hétben.

EZT OLVASTAD MÁR?  Újabb világhírű autós rendezvényt fújtak le a járvány miatt

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2019-ben csatlakoztam szerzőként a villanyautosok.hu csapatához, de már 2017-től aktív villanyautós vagyok. A környezetvédelmet fontosnak tartó családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszem helyben megtermelni. Az áramot természetesen a háztetőn lévő napelemekkel, a zöldséget és gyümölcsöt pedig a kertben. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.