A BMW is kiszáll az elektromos sorozatból

Hét év után otthagyja az ABB FIA Formula E-t a BMW, a német autógyártó szerda este jelentette be, hogy a 2021-es szezont követően nem kíván többé részt venni a tisztán elektromos versenysorozatban. Döntését ugyanazzal indokolja, mint a Formula-E-ből szintén kilépő Audi: az együléses elektromos versenysport-széria már nem biztosít kellő fejlődési lehetőséget.

A BMW azt írja, hogy a bajnokságban való szereplésének fő célja mindig is a tudás és technológia megosztása volt a versenyautók és a sorozatgyártott modellek között. Ám szerinte a villanymotorok energiasűrűségének, a hajtáslánc energiahatékonyságának, és a teljesítmény-elektronikai szoftverek fejlesztésében rejlő lehetőségek mostanra kimerültek.

Míg az Audi a Formula E helyett más autósport-események után néz (Dakar, Le Mans), addig a BMW inkább elektromos portfóliójának építgetésére, és a globális gyártás megteremtésére koncentrál. 2021 végére 1 millió elektromos autót szeretne az utakra küldeni.

Az autógyártó az ötödik szezon óta a BMW i Andretti Motorsport csapatban versenyez, és 24 futam alatt 4 győzelmet és 9 dobogós pozíciót gyűjtött be.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.