Honda és Acura villanyautót épít a General Motors

Körvonalazódni látszanak a General Motors és a Honda által tavaly bejelentett villanyautós tervek: nem hivatalos forrásokra hivatkozva az Autonews hírportál arról számolt be, hogy az évtized közepéig két japán villanyautó is megkaphatja az amerikaiak Ultium padlólemezét és akkumulátor-rendszerét. A két autógyártó együttműködése hosszú évekre nyúlik vissza, 2013 óta a hidrogénes hajtáson, 2016 óta a hibrideken dolgoznak össze, és 2020 óta az önvezető technológia terén is megosztják tudásukat. Ehhez kapcsolódik az első közös, ultiumos projektjük, a Cruise Origin utasszállító önvezető kisbusz is.

A legújabb hírekben szereplő két villanyautó az SUV szegmenst erősíti majd, és míg az egyikőjük a Honda emblémáját viseli, a másik az Acura, azaz a Honda luxusmárkájának kínálatába csatlakozik, melynek egyelőre nincs tisztán elektromos modellje. A gyártásért a General Motors lesz a felelős – az elektromos Honda a GM mexikói létesítményében, Ramos Arizpében készül majd 2023-tól, az Acura pedig Tennessee-ben, a Cadillac Lyriq gyárában 2024-től. Ezek a tervek azonban egyelőre nem véglegesek, és sem a GM, sem a Honda nem erősítette meg a híreket.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.