Rendelhető a közel 2000 lóerős japán villanyautó

Aki nem tudja mire elkölteni a takarékszámláján felhalmozott potom 2.900.000 euróját (átszámítva több mint egymilliárd forintját), annak most lehetősége nyílt egy igazán különleges autómodell megvásárlására ebből az összegből. Rendlehetővé vált ugyanis az Aspark Owl nevet viselő elektromos hipersportautó, melyet a világ leggyorsabb, közúton is használható autójaként emlegetnek: a japán gyártó honlapja szerint a 0-60 mérföld/órás sprinttel akár 1,69 másodperc alatt is megbirkózik utcai Michelin gumikkal, azaz a 100 km/h-s tempó is megvan 1,8 szekundum környékén guruló rajtból.

Az első változatot a 2017-es IAA rendezvényen láthattuk a villanyautóból, azóta tüzetes fejlesztések árán jókora teljesítménytuningon ment keresztül, a benne lakozó erő több mint négyszeresére nőtt. A végeredmény 1480 kW (1985 lóerő) és 2000 Nm nyomaték, amely négy villanymotorból származik. Az Owl végsebessége 400 km/h, de ha a sofőr nem akarja a maximumig pörgetni a sebességmérőt, hanem inkább a takarékos vezetést választja, akkor akár 450 kilométeres hatótávolságot (NEDC) is kihozhat az autó aksijából. A légellenállással bizonyára nem lesz sok gondja, mindössze 99 centiméteres magasságával a jármű az egyik legalacsonyabb utcai hiperautó a világon.

Az Aspark legelső modelljéből összesen 50 darab készül az olaszországi Manifattura Automobili Torino létesítményben, ebből 20 az európai, 20 az ázsiai és közel-keleti, 10 pedig az észak-amerikai vásárlókhoz kerül. A kereskedői hálózat kiépítése folyamatban van, az első vásárlók 2020 második negyedévében vehetik át autójukat.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.