Új villanyautó születését nézhetjük meg Németországban

A mai napon a drezdai Gläserne Manufaktur (magyarul Átlátszó Gyár) szerelősoráról is legurult a legelső ID.3, így a Volkswagen ID. sorozatának legelső modelljét már két létesítményben is gyártják. A bemutatóteremként is szolgáló autógyár 2017-ben a legelső volt, melyet a VW az elektromobilitásra rendezett be, tavaly december végéig ugyanis az e-Golf sorozatgyártásának adott otthont – ennek végét követően fogtak hozzá a németek a gyártósorok átalakításának az új generációs villanyautó számára.

A létesítmény jelenleg a vírushelyzet miatt zárva tart a látogatók előtt, ám amint újra biztonságossá válik a gyárlátogatás, az érdeklődők egy vadonatúj jármű születésének lehetnek szemtanúi. Csakúgy, mint az e-Golfnál 2017-ben, az ID.3 gyártása is egy műszakban indul, hétfő és péntek között összesen 35 darabbal.

„Az Átlátszó Gyár fontos szerepet játszik a Volkswagen márkán belül: itt a látogatók, az ügyfelek, és a vendégek közvetlenül érintkeznek a holnap mobilitásával. Gyártóüzem, turisztikai attrakció, rendezvényhelyszín, tesztlabor, és átadóhelyszín is vagyunk, mindez egyben. Az ID.3 gyártásának megkezdésével zöld utat adunk stratégiai átrendeződésünknek” – nyilatkozott Danny Auerswald, a drezdai gyár vezetője.

A Volkswagen márka így már világszerte négy helyszínen kezdte meg MEB-padlólemezes modell sorozatgyártását. Az ID.3 Zwickauban és Drezdában készül, az ID.4-et pedig a kínai Anting, illetve Foshan városában szerelik össze. Ezek együttes gyártókapacitása több mint 900.000 darab évente. Emden, Hannover, és az amerikai Chattanooga szintén felkészül a MEB-es Volkswagenek fogadására.

A nagyjából 380 főt foglalkoztató gyár átalakítása nemcsak az ID.3, valamint más MEB-platformos modellek gyártását alapozta meg, hanem a létesítmény további funkcióinak ellátását is segítette. A helyszín például autóátvételi pontként is szolgál – 2019-ben 1301, 2020-ban 3296 járművet vittek innen haza a vásárlók, 2021-ben pedig ez 5000 fölé fog emelkedni. 2022-re 9700 új autó átadása a cél. Emellett a helyszínen működő tesztközpontot is bővítette a gyártó, valamint az Átlátszó Gyár kísérleti üzem is lesz a cégcsoport új technológiáihoz az automatizálás és digitalizálás területén.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.