Napelemes luxus a VW villanyautós padlólemezén

A Volkswagen első, kizárólag tisztán elektromos autók alá tervezett padlólemezét, a MEB-et rendkívüli rugalmasság jellemzi, amit az autógyártó már a kétszemélyes strandjárótól kezdve a hétüléses kisbuszig számos, kisebb-nagyobb, különböző formájú és kialakítású koncepcióval prezentált. Az azonban aligha fordult volna meg a fejünkben, hogy ezeknél az autóknál jóval szerteágazóbbak a platform felhasználási lehetőségei, és a moduláris szerkezet még akár olyan monstrumok alá is beépülhet, mint egy jacht. Egy ilyen projekt már folyamatban is van.

Silent Yacht 50

A Volkswagen az elektromos meghajtású, napelemes jachtok egyik élenjáró gyártójával, az osztrák Silent-Yachts vállalattal áll össze, amelyet innovatív megoldásaiért „A Tengerek Teslájaként” is emlegetnek. Számára egyértelmű előnnyel jár a MEB használata, hiszen a több százezer példányban gyártott alap olcsóbbá teszi a villanyos jachtok, katamaránok termelését. De mi köze a Volkswagennek a vízi járművekhez? A németeknek erre az a válaszuk, hogy ezzel is népszerűsíteni szeretnék az elektromobilitást, demonstrálni a padlólemez technológia erősségét, és megmutatni, hogy az elektromos hajtásra jellemző vezetési élmény, tisztaság, és csend a nyílt vízen is megtapasztalható, nemcsak az utakon.

A Silent Yacht 50 nevet viselő közös járművet, melynek csinos vonalaiért a Cupra dizájnerei lesznek a felelősek, 2022-ben engedik vízre, és egy négyéves átmeneti időszakot követően évente legalább 50 darab készül belőle. A műszaki paraméterei egyelőre nem ismertek, de a Silent-Yachts aktuális kínálatából méretben a Silent 55 áll hozzá legközelebb (a szám a hajó lábban kifejezett hosszát jelöli), amin 10 kWp-os napelem-rendszer kapott helyett. Meghajtásváltozattól függően ebben a modellben 150-300 kWh lítium-ionos akku dolgozik.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.