Hivatalos: Akkut cserélnek 82.000 db elektromos Hyundai-ban

A Hyundai Kona akkumulátor tüzek már hosszú ideje aggodalommal töltik el a villanyautós társadalmat. A gyártó az előző év végén egy visszahívás során szoftverfrissítéssel igyekezett csökkenteni a kockázatot, de miután Dél-Koreában egy szoftverfrissítésen átesett példány is kigyulladt, a helyi közlekedési minisztérium sürgetni kezdte a probléma kivizsgálását és megnyugtató megoldását.

A helyi sajtó értesülései alapján mi is beszámoltunk arról, hogy a Hyundai kutatási  központjában megtalálták a probléma okát, amely az LG által gyártott akkumulátor cella gyártási hibája, később arról olvashattunk, hogy Dél-Koreában nem csak a korábbi visszahívásban érintett 25.000 db Kona, hanem összesen 21.000 Ioniq és 32.854 Kona elektromos személyautó, valamint 236 busz akkumulátorát is cserélni kell.

A Reuters mai híre szerint az akkumulátorcserét az egész világra kiterjesztik, viszont a gyártó hazai piacán értékesített autók közül kevesebb autóban fognak akkut cserélni. A tavalyi szoftverfrissítés világszerte kb. 77.000 tisztán elektromos Kona modellt érintett. Az akku csere ezzel szemben összesen 82.000 elektromos járműben fog megtörténni, melyek közül körülbelül 25.000 darabot Dél-Koreában adtak el. A cég hazai piacán kisebb számban Ioniq Electric és Elec City buszokban is akkumulátort fognak cserélni.

FRISSÍTÉS:  A Korea Herald híre szerint pontosan 75.680 db Kona, 5716 db Ioniq és 305 db Elec City busz érintett. A hazai piacon március 29-től, világszerte áprilistól indulnak az akku cserék. A visszahívásban érintett példányok akkumulátorát az LG Energy Solution gyártotta 2017 november és 2020 március között.

FRISSÍTÉS (2021.02.26.): Az IoniqForum Dél-Koreai Hyundai képviseletre hivatkozó hozzászólója tovább szűkítette a visszahívásban érintett autók gyártási időszakát: Kona Electric: 2018. május 11 – 2020 március 13, Ioniq electric (kizárólag 38 kWh-s változat): 2018 május 11 – 2020. március 13, elektromos busz: 2017. november 16 – 2020 március 11.

A dél-koreai közlekedési minisztérium közleménye szerint az LG Energy Solution kínai gyárában előállított akkumulátorcellákban találtak hibákat. Az LG Energy Solution, az LG Chem akkumulátor gyártó részlege által kiadott nyilatkozat szerint a Hyundai nem megfelelően alkalmazta az LG ajánlásait az akkumulátor-kezelő rendszer (BMS) gyorstöltési logikájával kapcsolatban, ezért nem közvetlenül az akkumulátorcella a tűzveszély oka. A Hyundai nem kommentálta a tűzesetek okát.

A probléma költségei 900 millió dollárra rúgnak, ez azonban az akku cserék mellett tartalmazza a már elvégzett szoftver frissítések költségeit is (kb. 35 millió dollár). Egyelőre nem tisztázott, hogy a költségeket az LG és a Hyundai milyen arányban fogja viselni. A Reuters elemzők információra hivatkozva arról számolt be, hogy a Hyundai közlése szerint a jövő héten megszülethet a megállapodás a költségek felosztásáról, de az elemzők szerint az egyeztetés ennél tovább is eltarthat, tekintve, hogy nem csak pénz, de a cégek jó hírnevét is befolyásolhatják az eredmények, hiszen az eddig nyilvánosságra került információk alapján úgy tűnik, hogy a két cég ellentmondásban van a tüzek okával kapcsolatosan.

Fontos hangsúlyozni, hogy a tűzesetek bár nagy nyilvánosságot kaptak, ezek száma az eladott autókhoz képest kifejezetten alacsony. Világszerte már 150.000 felett jár az elektromos Kona eladások száma, amelyből a visszahívásban csak 77.000 érintett, és eddig mindössze 17 tűzeset ismert, melyek többsége Dél-Koreában következett be. Az akkumulátor csere tehát biztonsági intézkedésnek tekinthető, a Hyundai szeretné az eleve alacsony kockázatot teljesen kiküszöbölni.

A Hyundai a visszahívás végrehajtásáig azt javasolja a Kona és Ioniq tulajdonosoknak, hogy az akkumulátor töltését korlátozzák a teljes kapacitás 90%-ára.

Hasonló tűzesetek előfordultak korábban a General Motors által gyártott Chevrolet Bolt és Opel Ampera-e típusoknál is, ott a legújabb információk szerint akku csere nem, csak szoftverfrissítés lesz a probléma megoldása.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.