Igazi ritkaság: oldtimer Bentley villanyhajtással

Egy újabb csodaszép klasszikus született újjá tisztán elektromos meghajtással a Lunaz csapatának kezei között: ezúttal egy 1961-es Bentley S2 Continental Flying Spur modellel bővült a silverstone-i műhely portfóliója. Csakúgy, mint a korábbi átalakításoknál, az oldtimer ezúttal is külsőre szinte észrevehetetlen módon cserélte le hajtásláncát – a britek csak ott zavarták meg a ’60-as évek dizájnját modernebb megoldásokkal, ahol feltétlenül szükséges volt. Ez leginkább az utastérre értendő, ahol légkondicionáló, retrohatású infotainment rendszer, műholdas navigáció, és okostelefon-tükrözés járul hozzá a mindennapi használhatósághoz.

Az eredeti, 6,2 literes V8 motortól megszabadult a Lunaz, és gyakorlatilag a korábbi hajtáslánc és futómű egyetlen része sem maradt a régi, ám azt nem árulta el a cég, hogy pontosan milyen specifikációkkal került be a tisztán elektromos rendszer. Ha ugyanazt a hajtásrendszert alkalmazták, mint korábban a Rolls-Royce Phantom V-ben és Silver Cloudban, akkor 370 lóerő teljesítményű villanymotort, valamint 80, illetve 120 kWh kapacitású akkucsomagot vett magához a Bentley. Ennek megfelelően természetesen a teljes fékrendszert és kormányművet is korszerűsítették az építők.

Az első példány vásárlói megrendelésre készült, de aki elektromos klasszikussal bővítené autógyűjteményét, az immáron a Bentley Continental S1, S2, és S3 generációit is megvásárolhatja kettő-, és négyajtós kivitelben, potom 350.000 font, átszámítva közel 147 millió forint ellenében (adók nélkül). A rendelkezésre álló darabszám természetesen erősen korlátozott.

A Lunaz az idei évben jelentős bővülést tervez, hamarosan a jelenleginél ötször nagyobb műhelybe költözik át, megduplázza munkaerejét, és vadonatúj elektromos megoldások fejlesztésébe kezd, így még több érdekesség vár azokra, akik szeretik az oldtimer külső és modern technológia ötvözését.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.