A német folyók is a villanyautózás szolgálatába álltak

Amikor az autógyártók a klímaváltozásban betöltött szerepéről beszélünk, általában a járművek használata során keletkező üvegház-hatású gázok kibocsátásra gondolunk, és hogy ezeket könnyedén nullára lehetne csökkenteni tisztán elektromos autókra való átállással. Ilyenkor könnyen megfeledkezünk magáról az autógyártásról, ami a járművek meghajtásától függetlenül szén-dioxid-emisszióval jár. Szerencsére egyre több példát látunk arra, hogy a cégek a létesítményeik tetejét napelemekkel borítják be, vagy teljesen megújuló forrásból származó elektromosság vásárlására kötnek szerződéseket, így a gyárak áramfelhasználása gyakorlatilag semmilyen mértékben nem járul hozzá a légkör melegedéséhez.

A BMW Group saját elmondása szerint ma már az összes gyártási létesítményét teljes egészében zöld energia felhasználásával üzemelteti, ám a fenntarthatóság jegyében még ennél is messzebbre megy: a jövőben nemcsak tiszta lesz a felhasznált áram, hanem helyben (vagy legalábbis a közelben) állítják elő minden gyár számára. A teljesen elektromos iX SUV és i4 szedán termelése már így fog történni – az Isar és a Lech folyók által generált vízenergia látja el a müncheni és a dingolfingi létesítményeket.

Az iX összeszereléséhez az Isar folyó Landshut és Moosburg szakasza termeli majd az elektromosságot, míg az i4 gyártósora a Lech folyó Gersthofen és Rain közötti részéről kinyert energiát használja fel.

A bajor vállalat a Stadtwerke München és az RWE Supply & Trading szolgáltatókkal kötött szerződést a megújuló energia hosszú távú biztosítására, amelyekből a két villanyautó mellett számos alkatrész gyártására is jut Landshutban, Dingolfingban és Berlinben.

A gersthofeni vízerőmű által termelt elektromosságot Münchenben használja fel a BMW

A közvetlen beszállítói szerződések mellett a saját előállítású megújuló energia felhasználásának arányát is növelni tervezi a BMW. Erre is akad már példa a vállalatcsoport hálózatában, az i3 lipcsei gyártását 100%-ban a németek szélerőművei látják el elektromossággal, míg Mexikóban napelemek szolgáltatják a karbonmentes elektromosságot a termelés nagy részéhez.

Nemrég egy másik fenntarthatósági kezdeményezésről is beszámoltunk a BMW-től, ami az alumínium rendkívül energiaigényes előállításához tartozó emisszió csökkentését célozza, erről itt lehet többet megtudni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.