Komoly per elé néz Trevor Milton, a Nikola alapítója

Tavaly szeptemberben a Hindenburg Research nevű tőzsdei shortoló csapat kutatása buktatta le a Nikola vezérét, Trevor Miltont. Aki követte a cég és vezére akcióit, annak nem volt túl sokkoló, ami kiderült, de ahhoz elég volt a nyilvánosság elé kiteregetett szennyes, hogy Miltonnak távoznia kelljen.

A vállalat később egy belső vizsgálat után elismerte, hogy nagyrészt jogosak voltak a kritikák. Most viszont komolyabb problémával szembesül a cég milliárdos alapítója, aki a botrány ellenére egy hatalmas zsák pénzzel távozott. Vádat emelt ugyanis az amerikai tőzsdefelügyelet is.

Mintha ezt már olvastuk volna

A 68 oldalas peranyagban az SEC részletesen leírja mennyi valótlansággal kábította a befektetőket a cégvezér, de elég csak a 3. oldalra lapoznunk, hogy lássuk a főbb megállapításokat:

  • Milton hazudott, amikor azt állította, a Nikola One prototípusa saját hajtassál rendelkezett, és ezt egy félrevezető videó segítségével hitette el az emberekkel.
  • Valótlanul állította, hogy a Nikola már gyárt hidrogént, ráadásul ezt rendkívül olcsó árammal a jelenlegi piaci árak alatt teszi.
  • Valótlanul állította, hogy a Nikola elkészült a Badger nevű pickup prototípusával, és hogy a jármű főként a cég egyedi, saját fejlesztésű alkatrészeit tartalmazza.
  • Hazudott, amikor azt állította, hogy a Nikola több milliárd dollárnyi konkrét megrendeléssel rendelkezik a kamionjaira.
  • Valótlanul állította, hogy a Nikola házon belül egy korszakalkotó új akkumulátort fejlesztett ki, és hogy a járművei főbb alkatrészéit maga fejleszti és gyártja.
  • Valótlanul állította, hogy a Nikola kamionjainak üzemeltetési költsége 20-30 százalékkal alatta van a dízel versenytársakénak.

Ha a fenti vádpontok ismerősen csengenek, akkor az azért van, mert ezeket egytől egyig a Hindenburg Research tárta fel és szedte össze. Ebből az is látszik, hogy kutatásuk alapos volt, és állításaikat megalapozottnak találta a tőzsdefelügyelet is.

A baj nem jár egyedül

Ha mindez nem lenne elég, a Manhattani Ügyészség szintén háromrendbeli csalással vádolja Miltont, és vádesküdtszéki eljárásban folyik a vizsgálat – az esküdtek pedig megalapozottnak találták a vádakat. A 49 oldalas periratban azt róják fel a Nikola legnagyobb részvényesének, hogy egykoron, mint CEO, szándékosan és tudatosan hazudott minden elérhető médiafelületen, hogy kisbefektetők ezreit tévessze meg, és az egekbe tolja a vállalat papírjainak árfolyamát.

Az esküdtek azt javasolják a bíróságnak, hogy Miltonnak le kelljen mondania minden olyan jövedelemről, amelyet a fenti tevékenységgel kapcsolatban szerzett, azaz nagyjából 1 milliárd dollárt kellene visszafizetnie. Ez már csak azért sem lesz egyszerű, mert a SEC eljárás és a manhattani per hatására a cég részvényei újabb mélypontra süllyedtek – az egykoron 50 dolláros magasságból mára 12 dollár köré estek.

Milton tagad minden vádat, és 100 millió dolláros óvadék fejében szabadlábon védekezik.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.