ÁFA-mentességgel támogatja Ukrajna a villanyautók terjedését

Számos adókedvezménnyel támogatja Ukrajna a környezetbarát járművek terjedését és az ipari termelés zöldülését. A múlt héten Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke, aláírta a júliusban elfogadott törvényt, amely hosszú távon biztosít kiszámítható gazdaságpolitikai környezetet az érintettek számára. Az elektromos autók mellett a törvény ösztönzi a gázüzemű járművek, valamint a villamos- és metrókocsik megújulását is.

A törvény értelmében 2026. január 1-ig mentesülnek az általános forgalmi adó alól az Ukrajnába behozott és Ukrajna területén gyártott tisztán elektromos járművek, valamint a kizárólag sűrített vagy cseppfolyósított gázzal, illetve biogázzal üzemelő belső égésű motorral rendelkező járművek. Ez a rendelkezés valójában a jelenlegi helyzet kiterjesztése, ugyanis 2018-ban már hoztak egy hasonló határozatot, amely 2022 január 1-ig volt érvényes.

Az ukrán Teslások Twitter üzenetben kértek Superchargert Elon Musktól (2019.06.26)

Ennél is hosszabb távú terveket foglaltak törvénybe azon vállalkozások számára, akik a fenti járművek gyártásának céljából korszerűsítik létesítményeiket, számukra ugyanis 2031. január 1-ig számos áru behozatala mentesül az áfa és vámok alól.

A villanymotorokat, lítium-ion akkumulátorokat és töltőket gyártó vállalatok nyeresége 2035. december 31-ig adómentes, amennyiben a felszabadított pénzeszközöket K+F tevékenységekre fordítják az elektromos szállítmányozás területén.

A törvény elfogadása támogatja a környezetvédelmet, segít csökkenteni a levegőszennyezést, egyben ösztönzi az ukrán gazdaság autó- és villamosenergia-iparába történő nagyobb beruházásokat, egyúttal munkahelyeket teremt.

Címlapkép: pxfuel.com

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.