Főoldal » elektromosautó-töltés » 100 kilométer 3 perc alatt – itt a világ legerősebb töltője

100 kilométer 3 perc alatt – itt a világ legerősebb töltője

360 kW leadására képes, és egyszerre akár négy elektromos autó is vehet fel áramot az ABB ma bemutatott legújabb töltőoszlopáról, a Terra 360-ról, amely Európában 2021 végén, az Amerikai Egyesült Államokban, Latin-Amerikában, és Ázsiában pedig 2022-ben kerül piacra. Ez lesz a világ legerősebb villanyautó-töltőberendezése kereskedelmi forgalomban, hiszen maximális teljesítménye 10 kW-tal meghaladja azt, amit a főbb villámtöltő-hálózatokban manapság megtalálunk.

Forrás: ABB

A 360 kW-os töltési teljesítménytől a jelenleg kapható elektromos autók többsége még nagyon távol áll, de csak idő kérdése, hogy legyen a piacon olyan modell, amely elbír ennyi kilowattot. A Lucid Air például – amelynek szállítása október végén kezdődik – a gyártó által közölt információk szerint a leggyorsabban tölthető elektromos autó lesz, percenként akár 32 kilométerre elegendő elektromosságot is felvehet, azaz egy Terra 360-ra kötve igencsak gyorsan rövid töltési szünetre számíthatnak a tulajdonosok.

Forrás: ABB

Ám mivel a töltő teljesítménye még jócskán meghaladja az autók maximális DC töltési teljesítményét, a Terra 360 legvonzóbb tulajdonsága nem is a gyorsaság, sokkal inkább a dinamikus teljesítményelosztás a négy töltőcsatlakozón, hogy minden töltődő elektromos autó a számára ideális teljesítményt kaphassa. Ez a funkció elsősorban olyan helyszíneken jön jól, ahol a töltés sebessége kevésbé fontos, mint az, hogy hány autót kell elektromossággal ellátni, például bevásárlóközpontok parkolójában.

A töltőoszlop teljes mértékben személyre szabható, így az üzemeltető bármelyik használatban lévő töltőszabvány csatlakozóját kérheti rá, bankkártyaterminált szereltethet rá, illetve 27 colos képernyőkkel is elláthatja hirdetések megjelenítéséhez. A Terra 360 támogatja a Plug&Charge funkciót, így a sofőrnek semmilyen azonosítást nem kell végeznie a töltőállomáson, csupán csatlakoztatnia a töltőkábelt az autóba – amennyiben a jármű is kompatibilis ezzel a funkcióval.

Forrás: ABB

Az ABB gondolt azokra, akik először ülnek elektromos autóban, és kevésbé jártasak a villámtöltés menetében. Ezért a felhasználói felület úgy lett tervezve, hogy végigvezeti az ügyfelet a töltés folyamatán, megvilágítja a töltőfejet, amelyiket használni kell, és mutatja a töltöttséget, valamint az optimális töltöttség eléréséig hátralévő időt.

Az ABB a világ piacvezető töltőgyártójaként 2010 óta több mint 460.000 töltőberendezést értékesített, ezen belül körülbelül 21 ezer DC-töltő, 440 ezer pedig AC-töltőberendezés.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.