Sorozatgyártásban a BMW futurisztikus robogója

Megkezdődött a BMW CE 04 típusú tisztán elektromos robogó sorozatgyártása Berlinben. A zéró kibocsátású kétkerekű koncepcióváltozatáról még 2020 novemberében rántotta le a leplet a müncheni gyártó, ám a robogó az elmúlt egy évben sem lett sokkal kevésbé futurisztikus, így a BMW Motorrad C 400 X, C400 GT, és C 400 X modellekből álló városi kínálatából meglehetősen kilóg űrhajós megjelenésével.

A CE 04 folyamatosan 15 kW leadására képes, legnagyobb elérhető teljesítménye viszont 31 kW. 50 km/h-s sebességre álló helyzetből 2,6 másodperc alatt tud felkapaszkodni, végsebessége 120 km/h az elektronikus korlátozás miatt. Hatótávolsága teli akkuval 130 kilométer, a 8,5 kWh-s akkupakk teljes lemerülése után pedig leggyorsabban 65 perc alatt lehet 80%-ig feltölteni 6,9 kW teljesítménnyel.

A járműhöz kérhető teljesítménycsökkentés, a 11 kW-os névleges és 23 kW-os maximális teljesítmény mellett már A1 jogosítvánnyal is vezethető Magyarországon. Ebben az esetben az akkumulátor kapacitása is kisebb (6,3 kWh), így a hatótáv sem haladja meg a 100 km-t.

A CE 04 alapfelszereltségének része többek között a Full-LED fényszóró, a 10,25 colos TFT-kijelző BMW Motorrad Connectivity Appal, a kulcs nélküli indítás, a BMW Motorrad ABS, az ASC, az elektromos tolatósegéd, az USB-C csatlakozóval is ellátott tárolórekesz, valamint a normál töltőkábel a háztartási aljzathoz. Az elektromos robogó indulóára idehaza bruttó 4.490.001 forint.

A 2285 mm hosszú, 410 kg megengedett össztömegű CE 04 nem az első tisztán elektromos robogó a BMW-nél, szintén a berlini létesítményben gyártották a jármű elődjét C Evolution néven. A gyártás kezdetével párhuzamosan egy másik fontos bejelentés is elhangzott, miszerint a Motorrad városi divíziójának új termékei ezentúl kizárólag tisztán elektromos hajtással készülnek. A hagyományos C 400-as család tehát már nem kap utódot belsőégésű motorral.

A CE 04-et egyébként nem csupán a városlakó civileknek gyártja a BMW, hanem a rendőrségnek is, speciális rendőrségi felszereléssel. A hajtásláncon nem módosítottak a hatóságoknak szánt változatban.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.