Elektromos kínai teherautók jönnek Magyarországra

Már Magyarországon is lehetőség van a BYD által gyártott elektromos meghajtású haszongépjárművek előrendelésére, miután a kínai autóipari óriás és a hazai importőr 2021 októberében disztribútori szerződést kötött a járművek magyarországi forgalmazására. Elsőként az ETP3 elektromos kisteherautóra, valamint az ETM6 elektromos 7,5 tonnás teherautó alvázra tudnak jelentkezni az érdeklődők, de a közleményben egy 18 tonnás összgördülőtömegű járműalvázról is esik szó – ezek piaci bevezetése 2022-ben veszi kezdetét.

A 100 kW csúcsteljesítményű ETP3 kisteherautó teljes terhelés mellett 275 km-t tud megtenni egy töltéssel a könnyű haszongépjárművekre optimalizált, és az európai WLTP részeként szolgáló WLTC szabvány városi tesztciklusa szerint. Vegyes ciklusban legfeljebb 233 km várható. A lítium-vas-foszfát (LFP) kémiájú, 44,9 kWh kapacitású Blade akkucsomagot DC-n 40 kW-tal, AC-n pedig 6,6 kW teljesítménnyel lehet tölteni, előbbi esetén másfél órát, utóbbinál pedig 7,5 órát kell számolni a teljes feltöltésre. A 4460 mm × 1720 mm × 1875 mm méretű kétüléses kivitel 3,5 m3-es raktérében akár 720 kg tömegű árut is el lehet szállítani.

A 150 kW csúcsteljesítményű, 7,5 tonnás megengedett össztömegű ETM6 teherautóalváz hasznos terhelhetősége 3990 kg. A 126 kWh-s LFP aksiban tárolt energiát teljes töltöttséggel indulva 200 km hatótávra tudja beváltani a WLTC szerint, a töltés pedig akár 120 kW-tal is történhet a jármű CCS töltőcsatlakozóján keresztól egyenáramon, így nagyjából egy óra alatt 20%-ról 100%-ra lehet tölteni.

A járművek forgalmazása mellett az importőr a pótalkatrészek beszerzését, a garanciális és garancia időn túli szervizelést, valamint az összes, vevőszolgálathoz tartozó tevékenységet is elvégzi.

A BYD egyébként egy Magyarországon is ismert vállalat, hiszen a kínai cég 2017 óta Komáromban is gyártja elektromos buszait. Emellett a márkanév a személyautók szegmensében is ismerős lehet, hiszen a BYD az első olyan kínai autógyártók között volt, amelyek elkezdték Európában forgalmazni villanyautójukat. A BYD Tang SUV-k átadása idén augusztusban indult el Norvégiában.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.