Már három országban nyitottak a Tesla Superchargerek

A holland és norvég tesztek után, mostantól már 3 országban érhető el a szolgáltatás.

Egy apró, de fontos megkötéssel.

Ez még mindig csak teszt

Mint arról tavaly novemberben beszámoltunk, a Tesla megkezdte töltőhálózatának megnyitását más márkák villanyautó tulajdonosai előtt. Mivel a V3-as oszlopokon eleve CCS2 konnektor van, és mostanra már szinte az összes V2  is rendelkezik a cég saját csatlakozója mellett ilyen univerzális töltőfejjel is, műszaki akadálya tulajdonképpen nem volt a nyitásnak, de a cég azért egy pilot program keretében egyelőre csak teszteli, hogy minden fizikailag kompatibilis autó tud-e valóban gond nélkül tölteni az oszlopokon. A vállalkozó kedvű résztvevőknek nincs más dolguk, mint, hogy letöltsék a Tesla legfrissebb mobilalkalmazását, regisztrálják bankkártyájukat, majd a töltőhöz érve annak számát és betűjelét kiválasszák az applikációban. Már amennyiben jogosultak erre.

A cég weboldala szerint a mai naptól már Franciaország is csatlakozott Norvégia és Hollandia mellé, tehát itt is megnyíltak bizonyos oszlopok a többi márka előtt. Ezek pontos listáját a mobilalkalmazásban és a weboldalon látjuk, ahol már külön rá lehet szűrni azokra a helyszínekre, amelyek mindenki előtt nyitva állnak.

Azért a mindenki szó mögé tegyünk egy kis csillagot, hiszen jelenleg az érintett három ország lakosai mellett csak azok próbálhatják ki a szolgáltatást, akik Németországban, vagy Belgiumban rendelkeznek lakcímmel. Tehát egy magyar villanyautós még átutazóban sem tudja használni ezeket – kivéve persze ha neki is Teslája van. Ez nyilván nem egy technikai, sokkal inkább egy számlázási korlát lehet. A későbbiekben, a sikeres tesztek után, várhatóan fokozatosan megnyílhat a Tesla teljes európai hálózata, de a cég szerint csak ott, ahol van erre elég kapacitás.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.