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
auto
2024. 03. 29. péntek

Megjött a TeslaMic, ami nem a MIC Tesla

egyéb

Mivel olvasóink általában szorosan követik a villanyautózás híreit, ha megkérdezném mit jelent az hogy MIC Model 3/Y, akkor valószínűleg sokan azonnal rávágnák, hogy így szoktuk hívni a Tesla kínai gyártású, azaz Made in China (MIC) autóit.

Mostantól viszont ez a három betű mást is jelent.

Ázsiára szabva

Valószínűleg azt is sokan tudják, hogy Ázsiában rendkívül népszerű dolog a karaoke, így amíg nekünk ez a funkció csak egy a sok játék és bolondság közül a Teslák fedélzeti rendszerében, Kínában sokkal fontosabb kis extra.

De mit ér a karaoke ha csak egy hajkefébe éneklünk, nem vagyunk mi állatok, gondolhatnánk, és gondolta ezt a Tesla is. A vállalat nemrég védjegy oltalmat kért audiotechnikai eszközök forgalmazásához, és ekkor nagyjából mindenki arra gondolt, hogy a webshopban biztosan megjelenik majd egy más által gyártott, átmatricázott, Tesla logós fejhallgató, vagy egyszerűen csak saját márkajelzéssel akarják ellátni a házon belül fejlesztett audiorendszert ami az autóikban van.

Ehhez képest az első termék ami megjelent az egy mikrofon lett, amit logikusan TeslaMic névre kereszteltek. A cég kínai webshopjában két napja kapható 60 ezer forintnyi jüanért az eszköz, ami elsőre kicsit soknak tűnhet, de a részleteket áttekintve nem is túlzó ár. A csomag tartalma ugyanis nem egy, hanem kettő vezeték nélküli szuperkardioid mikrofon.

Egy feltöltéssel 10 óra folyamatos üzemidő várható, a rádiójelet pedig az U-sávban továbbítja a mikrofon a mellékelt vevőbe, amit aztán az autó egyik USB aljzatába kell illeszteni. A mikrofon állítólag saját DSP chippel és hangzási beállításokkal rendelkezik, a használatához pedig szükséges az új 2022.2.1-es Tesla fedélzeti szoftver.

Az időzítés sem véletlen, hiszen hamarosan kezdődik a kínai újév, az ország legnagyobb ünnepe. A készleteket már el is kapkodták, állítólag február végén lesz újra elérhető a cég kínai webshopjában a mikrofon. Arról egyelőre nincs hír, hogy Európában is forgalmazni fogják-e a terméket.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.