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
auto
2024. 04. 19. péntek

Megkezdte működését Spanyolország első zöld hidrogént előállító üzeme

energia

Március 14-én a Baleár-szigetek miniszterelnöke és a spanyol környezetvédelmi miniszter jelenlétében felavatták Mallorca, és egyben Spanyolország első olyan üzemét, amely ipari mértékben képes zöld hidrogént előállítani. A projekt része az Európai Unió Green Hysland kezdeményezésének, amely egy teljes értékű hidrogén infrastruktúra kiépítését tűzte ki célul Mallorcán. A projekt távlati céljai között persze az is szerepel, hogy az itt megszerzett tapasztalatokat kamatoztatva később majd az Unió többi szigetének dekarbonizációját is meg lehessen valósítani.

Az üzem tavaly decemberben kezdte meg a próbatermelést, ami egyben az ipari léptékű zöld hidrogén termelésének beindulását is jelentette a mediterrán térségben. A márciusi megnyitást követően fokozatosan fog felfutni a termelés, amely teljes kapacitáson meg fogja haladni az évi 300 tonnát, ennek eléréséhez azonban még a termelési és a fogyasztási oldalon is további infrastrukturális beruházásokra lesz szükség.

A létesítmény energiaellátását egy 8,5 MW-os és egy 5,85 MW-os naperőmű biztosítja, azt pedig, hogy a hidrogén 100%-ban megújuló energia felhasználásával lett előállítva, a GreenH2Chain platform által kiadott tanúsítvány fogja bizonyítani.

A megtermelt hidrogént több területen is felhasználják majd. Egy része a sziget üzemanyagcellás buszainak ellátását fogja biztosítani, emellett hőt és villamos energiát is elő fognak állítani belőle. A termelés egy másik részét az ország első hidrogénvezetékén keresztül a gázvezeték-hálózatba fogják betáplálni, ehhez azonban előbb még ki kell építeni a szükséges infrastruktúrát, jelenleg ennek a beruházásnak az előkészítése zajlik.

Kép: Acciona

A kezdeményezéshez az üzleti szektor is csatlakozik, így például az Iberostar hotellánc is hidrogénnel fogja kiváltani földgázfelhasználásának egy részét.

A termelés felfutását követően évi 21 ezer tonna szén-dioxid megtakarítása várható az Unió által 10 millió euróval támogatott projekttől, ám a jelentősége túlmutat ezen, hiszen maga a program azt kívánja demonstrálni, hogy az ipar, és a többi nehezen dekarbonizálható ágazat esetében hogyan segíthet a zöld hidrogén. Nem mellékes módon pedig az ilyen és hasonló beruházások teszik lehetővé a földgáztól való függetlenség feltételeinek megteremtését.

Erre mutat példát a Palma de Mallorca-i kikötői hatóság épülete, amely egy alapos szigetelést követően napelemekkel és üzemanyagcellával fog kiegészülni, ez utóbbi az áramellátás mellett az épület hőigényéről is gondoskodni fog, így a fejlesztéseket követően energetikailag teljesen önellátóvá válik az épület.

Mit érdemes tudni a hidrogénről?

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.