Hol érdemes tölteni a Te villanyautód Magyarországon?

A minap megjelent, Magadnak teszed pokollá a villanyautózást című cikkünkben többször is előkerült, hogy érdemes megismerni az autónk töltési jellemzőit. Ha egy hosszabb útra nem elég az otthon betöltött energia, akkor a töltési idő szempontjából nem mindegy, hogy közel tele, vagy majdnem üres akkumulátorra akarunk rátölteni út közben néhány extra kWh-t. Azoknál a töltőoszlopoknál, ahol perc vagy vegyes elszámolást alkalmaznak, nem csak az elpazarolt időnkkel, de a pénztárcánkkal is fizetnünk kell, ha nem az ideális töltési tartományban állunk meg tölteni.

Arról már készítettünk egy összefoglalót, hogy melyik magyar szolgáltatónál mi a számlázás alapja és mennyi a töltés egységára, a töltés indítási módjait is összegyűjtöttük, sőt, még egy nyomtatóbarát kisokost is mellékeltünk. Azt viszont rátok bíztuk, hogy a saját autótokhoz kiválasszátok az ideális szolgáltatót. Az alábbi táblázat, melyet olvasónk, Margetán Zsombor készített, még ebben is segítséget nyújt.

Zsombor nem volt rest összegyűjteni a népszerűbb autótípusok DC töltési idejét a 10-80% tartományban, és feltöltötte az adatokat egy hatalmas Excel táblázatba, a magyar elektromobilitás szolgáltatók áraival együtt. A táblázatból gyorsan kiolvasható, hogy ha út közben több szolgáltató töltője közül választhatunk, akkor melyik céget választva kapjuk a legkedvezőbb töltési díjat. A lenti táblázat persze csak addig érvényes, amíg komolyabb árváltoztatásokra nem kerül sor, és szerencsére egyre több új autótípus is megjelenik a piacon. Erre lehet megoldás, ha megkeresitek a legfrissebb változatot, amely letölthető a Villanyautós Tippek és Kérdések Facebook csoportban, a Fájlok alatt.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.