Újabb dízelbotrány: hazánk is érintett

A HVG.hu híre szerint az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynöksége (Eurojust) koordinációjával folyik a nyomozás három országban, hazánkon kívül így Németországban és Olaszországban is.

Házkutatást tartottak a Suzuki esztergomi gyárában.

A Suzuki is csalhatott

A híradások szerint felmerült a gyanú, hogy a japán vállalat a dízeljárműveibe olyan eszközt épített, amely meghamisította a nitrogén-dioxidok szintjét, ha azok próbapadon, így például környezetvédelmi vizsgálaton futottak.

A vádak szerint az érintett motorok Olaszországban készültek, majd ezeket az esztergomi gyárban szerelték az autókba, állítólag több típusba is. Mivel a cég európai központja Németországban van, így ott is folyik a nyomozás, amelyet az érintett országokban az Eurojust koordinációjával a helyi szervek folytatnak – hazánkban ez a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságot jelenti.

Az eset megítélését valószínűleg súlyosbítja, hogy a frankfurti ügyészség szerint 2018-tól kezdve, azaz a VW dízelbotránya után három évvel szereltek ilyen – a Stellantis/FCA gyáraiból származó – motorokat az autókba. A kérdéses alkatrészt a Stellantis is vásárolta egy olasz beszállítótól.

Mind a Stellantis, mint a Suzuki együttműködik a hatóságokkal.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.