Betiltják az otthoni konnektoros villanyautó-töltést Norvégiában

Norvégiában betiltották az elektromos autók otthoni, konnektorból történő töltését. Nem az autósok nyilvános töltőkre terelése volt persze a cél, hogy például jövedéki adóval terhelhessék az elektromos áram üzemanyag célú felhasználását, hanem a biztonság növelése. Továbbra is tölthetők otthon a villanyautók, ehhez azonban kötelező lett a töltő telepítése – írja a tv2.no.

Az új szabályozást eleinte elsősorban az új töltési pontok kiépítésénél fogják majd betartani, mivel a NEK 400, kisfeszültségű elektromos berendezésekre vonatkozó szabvány előírásai szigorodtak. Az új előírások értelmében sem a hagyományos konnektorok, sem az ipari aljzatok nem megfelelők az elektromos járművek töltéséhez, így a legális otthoni töltéshez töltőállomást kell telepíteni.

A Norvég Autómobil Szövetség (NAF – Norges Automobil-Forbund) töltési szakértője, Jan Tore Gjøby, úgy vélekedik, hogy a változás biztonságosabbá teszi az elektromos autók töltését, amely nagyon fontos, ezért üdvözölte a szigorítást.

Egy megfelelően felszerelt töltőállomás sokkal biztonságosabb, mint a konnektorok. Nagyobb teljesítményt képes elviselni, valamint a töltőállomások számos extra biztonsági funkcióval rendelkeznek, amelyek biztonságosabbá teszik a töltést. A dedikált otthoni töltőállomás kiépítése csökkenti a túlmelegedés kockázatát és a tűzveszélyt, ami különösen fontos, mivel sokan éjszaka töltik az elektromos autót, amikor a család alszik.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.