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
auto
2024. 04. 27. szombat

Musk: az alkalmazottak 10%-át elküldi a Tesla

elektromos autó

FRISSÍTÉS: Cikkünket frisstettük az idő közben kikerült eredeti e-maillel, amely megerősítette a második fejezetben leírt felvetéseinket. Részletek a cikk végén.

A Reuters értesülése szerint Elon Musk arról értesítette a Tesla menedzsmentjét, hogy azonnali létszám stopot és 10%-os leépítést rendel el.

Az eredeti email még nem láttuk, de a fűnyíróelv alkalmazása valószínűtlen.

Recesszió

Musk a Reuters állítása szerint arra utasította a cég menedzsmentjét, hogy azonnali hatállyal szüntessék be a toborzást, és arra is felkészítette őket, hogy a vállalat 10%-os leépítést fog végrehajtani. A Tesla vezetője azzal indokolta a döntését, hogy „nagyon rossz érzései vannak” a gazdaság irányával kapcsolatban. Musk arról már korábban is beszélt Twitteren, hogy szerinte pár éves recesszió következhet a világgazdaságban.

Újabb Tesla-botrány: be kell járni dolgozni!

A Tesla igazgatójának levele nem sokkal azután jött ki, hogy bejelentette, megköveteli, hogy az irodai alkalmazottak ne otthonról, hanem a munkahelyükön végezzék a munkát, akinek pedig ez nem tetszik, az mehet máshová „munkát imitálni”.

A vállalat 2018-ban már egyszer végrehajtott egy 9%-os, 2019-ben pedig egy 7%-os leépítést, azóta azonban jelentősen növekedett és most már több mint 100.000 fő dolgozik náluk.

Fűnyíró? Aligha.

A Reuters cikke nem ment részletekbe a 10%-os elbocsátás és a létszámstop kapcsán, de aligha jelenti ez a fűnyíróelv bevezetését, azaz hogy minden régióban és minden munkakörben egységesen ennyi embert küldenek el.

A vállalat a közelmúltban két új gyárat nyitott meg, és Austinban illetve Berlinben is a termelés, a gépsorok, valamint a munkaerő bővítése volt eddig napirenden. Ez aligha változott. Nemrég döntöttek arról, hogy a cég sanghaji üzeme is tovább bővül – nyilván ide is kellenek majd alkalmazottak a gépsorok mellé. A vállalat autói iránt továbbra is hatalmas a kereslet, a várakozási idők a napokban nőttek tovább néhány régióban, mégpedig annak ellenére, hogy minden kontinensen folyamatosan bővítik a termelést.

Valószínű azonban, hogy a back office munkatársak, azaz a HR, az IT, a pénzügyi osztályok létszáma csökkeni fog és ha a 10%-os szám a teljes céghez volt mérve, akkor ezeken a helyeken e felett lesz az elbocsátások aránya. Kérdés, hogy a döntés mennyiben érinti a K+F területeket, így az új termékek fejlesztésén dolgozó mérnököket, vagy az Autopilot/FSD csapatot akik az önvezetésen és a vezetői asszisztenseken dolgoznak. A cég jelentős bővítést tervez a Supercharger hálózaton is, így az sem tiszta ezen a területen változtak-e a tervek.

FRISSÍTÉS: Idő közben előkerült az email teljes változata, amely nagyrészt megerősíti fenti elmélkedésünket – bár minden kérdést nem válaszol meg száz százalékban:

A Tesla vezetője a teljes céghez intézett rövid levelében úgy fogalmaz, hogy egyes területeken túl nagyra nőtt a munkavállalók létszáma, ezért 10%-kal csökkentik a fix havi béres alkalmazottak állományát. Mint kiemeli, ez nem vonatkozik azokra, akik az autó, vagy akkumulátor gyártásban, illetve a napelemek telepítésének területén dolgoznak. Az ilyen, órabérben alkalmazott munkatársak létszáma még nőni is fog.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.