Főoldal » elektromos autó » Visszahívás: se tesztvezetni, se átadni nem lehet az elektromos Ford Mustangot

Visszahívás: se tesztvezetni, se átadni nem lehet az elektromos Ford Mustangot

A visszahívások sajnos mindennaposak az autógyártásban, de szerencsés esetben amikor azokat bejelentik, a gyártó már tudja a javítás mikéntjét és ütemtervét is, így a hivatalos kommunikációnak ez is része. A legtöbbször ezért ezek ún. önkéntes visszahívások, amelyeket nem az állami szervek rendelnek el, hanem az autógyártó jelent be nekik.

A Fordnál most hasonló készül a Mach-e kapcsán, de a rossz hír az, hogy úgy néz ki, júliusig kell várni a megoldásra.

Eladni lehet, csak nem kapod meg

A Ford amerikai képviseletének közlése szerint a Mustang Mach-e értékesítése nem szünetel, azaz rendelni lehet a típusból, azonban a legyártott autók egyelőre nem kerülhetnek a vásárlókhoz, és a kereskedőket arra kérték, szüneteltessék a tesztvezetéseket is. A vállalat már értesítette az amerikai közúti közlekedés biztonságáért felelős NHTSA-t, hogy visszahívás fog következni.

Az autókkal az ugyanis a probléma, hogy DC villámtöltés, valamint többszöri, ismételt erőteljes gázadás után a nagyfeszültségű akkumulátor kontaktora túlmelegedhet. Ennek következtében elektromos ív keletkezik, ami nyitott, vagy zárt állapotban rögzítheti az alkatrészt. Ha előbbi következik be, akkor vezetés közben hirtelen eltűnik a hajtás, hiszen megszűnik az áramellátás, ami balesetveszélyes.

A vállalat az InsideEVs-nek azt mondta, hogy a megoldás két hardveregység szoftveres frissítése, amely jövő hónapban készül el és vezeték nélkül, OTA formában is ki tudják küldeni a kocsikra. Aki viszont azt preferálja, a legközelebbi Ford szervizben is kérheti majd a telepítést.

A visszahívás hivatalos dokumentumai alapján úgy tűnik, hogy az összes Mach-e érintett, mind a 48.924 darabot frissíteni kell, amit 2020. május 27. és 2022. május 24. között gyártottak az amerikai piacra. A vállalatnak idén áprilisban tűnt fel, hogy valami gond lehet, mivel addigra már közel 300 autót kellett garanciában javítaniuk a hibával. Amennyire tudjuk, az európai példányok is ugyanabban a mexikói üzemben készülnek, így valószínűsíthető, hogy a hazai autókra is érkezik majd a frissítés.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.