Musk beszólt a konkurenciának: csődbe fogtok menni!

Nemrég Mike Levine, a Ford észak-amerikai marketing vezetője kapcsán jegyeztük meg, hogy gyakran az autóiparban szokatlan stílusban szólogat be a Teslának.

Elon Musknak sem kell azonban a szomszédba mennie egy kis kendőzetlen őszinteségért.

Reméli nem

Musk a Tesla Owners Silicon Valley csapatának adott nemrég interjút, és ott hangzott el a címben összefoglalt gondolat is – számol be róla az Electrek.

A Tesla vezetője arról beszélt, hogy az amerikai autógyártás történetében a Ford és a Tesla az egyetlen olyan cégek, amelyek soha nem mentek csődbe. Saját vállalata ennek ugyan járt a közelében 2008-ban, de ahogyan az széles körben ismert, december 24-én, az utolsó percben a Daimler befektetése megmentette a céget. A német konszern is jól járt egyébként az üzlettel, mert évekkel később busás haszonnal adta el Tesla részvényeit.

Rivian R1T

Az amerikai autógyártók kapcsán azt mondta, hogy úgy tűnik a Ford család előrelátóbb volt, és hosszútávú stratégiájának köszönhetően a vállalatuk jobb pénzügyi pozícióban van, de emlékeztetett rá, hogy mind a Chrysler, mind a GM volt már csődvédelem alatt – utóbbit az amerikai kormányzat mentette meg az akció pedig 10 milliárd dolláros veszteséget termelt az adófizetőknek. Csak hogy kötni tudjuk valamihez az irdatlan összeget, nagyjából ekkora a magyar lakosság lakáshitel állománya.

Musk ezután kezdett a Rivianról és a Lucidról beszélni. Mint mondta, ha ez a két vállalat nem változtat valamin sürgősen, elkerülhetetlen lesz a csődjük. Olyanok mint egy repülő, ami orral föld felé tart – példálózott Musk -, de hozzátette, reméli irányt váltanak.

A Lucid egyébként 2021-et 748 milliós mínusszal zárta, azonban még több mint 5 milliárdos tartaléka van. A Rivian 4,7 milliárdos veszteséget termelt 2021-ben, de még több mint 16 milliárdos készpénzállományon ül. A Tesla egyébként 2019-ig volt veszteséges, azonban 2020 óta már jóval több pénzt termelt meg, mint amennyit valaha veszített, vagy ha úgy tetszik a növekedésbe invesztált.

Lucid Air

A két startup még erősen növekedési fázisban van, és ahogy korábban a Tesla is, ők is égetik a pénzt, ám termékeik sikeresnek tűnnek és rengeteg készpénzük is van még a bankban. Arról nem is beszélve, hogy a Lucid mögött – részben -a világ legnagyobb befektetési alapja, a szaúdi PIF, a Rivian hátterében pedig például, többek között, az Amazon áll. Amíg ezek a végtelen pénzcsapok nem vonulnak ki, addig nehéz elképzelni a csődöt.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.