Főoldal » elektromos autó » Ennyiért adja új villanyautóját a Smart

Ennyiért adja új villanyautóját a Smart

Októbertől előrendelhetővé válik a fontosabb európai autópiacokon a Smart formabontó újdonsága, a #1 névre keresztelt tisztán elektromos crossover, és ennek apropóján a részletes specifikációk, felszereltségi lista, és vételárak is felkerültek a honlapokra.

Összesen négy változat közül választhatnak majd az ügyfelek. A belépőszintű típus a Pro+ nevet viseli, és legolcsóbban 41.490 euróért vihető haza Németországban. Ezt követi felszereltségben a Premium 44.990 euróért, s végül a limitált darabban kínált Launch Edition 46.290 eurótól.

Ezek a típusok ugyanazt a hajtásláncot kapják, azaz egy 200 kW csúcsteljesítményű motort 343 Nm azonnal elérhető nyomatékkal, 6,7 másodperces 0-100 km/h-s gyorsulással, 180 km/h-s végsebességgel, és hátsókerékhajtással. Az NMC kémiájú akkumulátor kapacitása 66 kWh, így felszereltségtől függően 416-437 km hatótávolságot lehet elérni teljes töltéssel. A Pro+ változathoz 7,4 kW-os fedélzeti töltő jár, a Premium és a Launch Edition azonban háromfázisú 22 kW-os fedélzeti töltőt kapott. DC hálózaton 150 kW az elérhető legnagyobb teljesítmény a Smart #1-gyel.

A negyedik típus a Brabus által fejlesztett sportváltozat lesz, amely a 200 kW-os hátsó motorhoz egy 115 kW-os első motort is kapott, így az összes elérhető teljesítmény 315 kW, a csúcsnyomaték pedig 543 Nm. Az összkerékhajtású villanyautó akár 3,9 másodperc alatt is képes álló helyzetből elérni a 100-as tempót, a gyorsaságért azonban fel kell áldoznia egy kis hatótávot: kicsivel 400 alatt marad az egy töltéssel megtehető kilométerek száma a WLTP szabvány szerint. A Brabus #1 ára 48.990 euróról indul.

A közös felszereltségek közé tartozik a 12,8 colos full HD érintőkijelző és a 9,2 colos full HD digitális műszeregység, ám a 10 colos HUD a Pro+ verzió-ból kimaradt, csakúgy, mint a CyberSparks LED+ mátrix fényszórók adaptív távolsági fénnyel.

Európában októbertől lesz előrendelhető a Launch Edition, kiszállítása a jövő évben indul. A többi típus 2023 második negyedévétől lesz elérhető. Kínában néhány nappal ezelőtt megkezdődött a modell kiszállítása, de ott elérhető egy olcsóbb Pure+ változat is, ami körülbelül 28.000 eurónak felel meg. A Pro+, ami Németországban 41.490 euróba kerül, Kínában körülbelül 30.220 euró értékű jüan ellenében vihető haza.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.