Főoldal » zöld rendszám » Az ingyenes parkolás megtartására kéri Debrecen képviselőit az ELMOB

Az ingyenes parkolás megtartására kéri Debrecen képviselőit az ELMOB

A szavazás előtt fontolják meg még egyszer a zöld rendszámos járművek ingyenes parkolásának eltörlését – kéri a debreceni polgármestertől és a képviselő testülettől a Magyar Elektromobilitás Egyesület.

Debrecen közgyűlése várhatóan holnap, november 17-én határoz a zöld rendszámos járművek ingyenes parkolásának megszüntetéséről, a parkolási díjak emeléséről, valamint az önkormányzat által üzemeltetett töltőpontok fizetős rendszerbe kapcsolásáról.

A Magyar Elektromobilitás Egyesület (ELMOB) a parkolási kedvezmény eltörlésének megfontolását kéri a képviselőktől. Az Egyesület nem kérdőjelezi meg, hogy előbb-utóbb meg kell hozni ezt a döntést, azonban az azonnali és teljeskörű megszüntetés helyett átmeneti megoldást javasolnak, például a zöld rendszámos járművek számára kedvezményes bérletvásárlási lehetőséggel, esetleg a megszüntetés elhalasztását egy későbbi időpontra, amit egyértelmű mérőszámhoz kötnek, így előre tervezhetnek a döntéssel azok, akik a tisztább városi levegőre pénzt is áldoztak azzal, hogy magasabb vételáron elektromos járművet választottak.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a tisztább levegővel nem csak a városlakók, de maga a város is nyer, mivel az épületek állagmegóvására is kevesebbet kell majd költeni. Hangsúlyozzák, hogy a zöld rendszámos meghajtású autók száma egyelőre a teljes magyar állomány mintegy 1,5%-át teszik ki, de vidéken valószínűleg még ennél is alacsonyabb az elektromos és tölthető hibrid járművek aránya, mivel a BM nyilvántartása szerint a zöld rendszámos járművek közel felét a fővárosban regisztrálták.

A levél érdekes fordulata, hogy a töltőállomások fizetőssé tételét az Egyesület egyértelműen támogatja, úgy vélik ezzel nem csak csökkentheti a város a kiadásait, de észszerű árazással akár bevételhez is juthat.

A debreceni előterjesztésről részleteiről az alábbi cikkben írtunk.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.