Főoldal » energia » Tesla akkutelep váltotta a belga gázerőművet

Tesla akkutelep váltotta a belga gázerőművet

Elkészült a kontinentális Európa legnagyobb akkumulátoros energiatárolója, amely egy az 50-es években telepített gázturbinás erőművet vált ki Belgiumban. A rendszer 40 db Tesla Magapack egységből áll, tárolási kapacitása 100 MWh, csúcsteljesítménye 50 MW.

Az akkutelep elsődleges feladata a frekvenciaszabályozás, egyben növeli a hálózatba betáplálható megújuló energia arányt is, miközben csökkenti a környezetszennyezést és a zajterhelést. Az IEEFA szerint az év végéig két további akkus energiatároló telepet helyeznek üzembe Belgiumban.

A Corsica Sole 40 Tesla Megapackből álló, 100 MWh kapacitású, 50 MW csúcsteljesítményű energiatároló telepe Belgiumban (fotó: Tesla)

Európa legnagyobb, szintén a Tesla által épített akkus energiatárolója az Egyesült Királyságban található, melynek kapacitása 196 MWh, csúcsteljesítménye 98 MW. A Hull közelében lévő akkutelep elsődleges célja szintén a kiegyenlítés, de a fosszilis energiahordozóval üzemelő erőművek kiváltását is elősegíti, mintegy 300.000 háztartás energiaigényét képes biztosítani 2 órán keresztül.

Magyarországon a Dunamenti Erőmű területén üzemel egy 4 MW maximális teljesítményű, 8 MWh tárolási kapacitással rendelkező Tesla Megapack alapú energiatároló rendszer, melyet tízszeresére terveznek bővíteni, nemrégiben pedig egy másik beruházásról is beszámoltunk, amely Törökszentmiklóson valósul majd meg.

A Tesla energiatároló üzletága jól kiegészíti az elektromosautó-gyártást, mivel nagyobb léptékben tudnak akkumulátorgyártó beruházásban gondolkodni, ezzel az akkumulátorok költségeit csökkenteni, ezen kívül az elektromosautó-töltőhálózatok kapacitásának növelésénél is jól jönnek az akkus energiatárolók a csúcsigények kiszolgálásához. A Tesla korábban a Nevadában lévő Gigafactory gyárban állította elő a Megapack energiatárolókat, de a gyártásba idén bekapcsolódott a kaliforniai Lathropban lévő Megafactory is, amely a tervek szerint évente 40 GWh akkus energiatároló előállítására lesz képes.

Egy aktuális Tesla Megapack egység tárolási kapacitása 3,9 MWh, maximális teljesítménye 1,9 MW, ára, fizikai méretei és hatásfoka pedig kiderül az alábbi cikkből.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.