Főoldal » elektromos autó » Válaszlépés: árakat csökkentett az XPeng Kínában

Válaszlépés: árakat csökkentett az XPeng Kínában

Nem kellett sokat várni arra, hogy reagáljanak a kínai versenytársak a Tesla árcsökkentésére.

Az XPeng már lépett.

Harc a vásárlókért

A Tesla január 6-án bejelentett kínai árcsökkentése bizonyosan felkavarta a piacot, de a hatások majd csak a következő hetek és hónapok alatt rajzolódnak ki pontosan. Jelenleg minden gyártó még a korábbi hetek, esetleg hónapok megrendeléseit szállítja ki, január közepén egy-két hétre bezár Kína az újévi ünnepségsorozat idejére, és még ha valaki reagálni is fog a versenytárs árainak változására, valószínűleg megvárja, hogy az első pár nap és hét lelkesedése elüljön, és kikristályosodjon, hogy a lépés befolyásolta-e saját megrendeléseinek alakulását.

A villanyautós prémium szegmensben versenyző XPeng azonban nem várt tovább, a hét elején 11-12 százalékkal csökkentette több modellje árát, ami a gyakorlatban 20-36 ezer jüan, 1-2 millió forint engedményt jelent. Az árváltozás a zászlóshajó G9 SUV-n kívül az összes típust érintette. ezzel párhuzamosan több változat megszűnt a kínálatban – ez a második hasonló lépés volt egy novemberi ritkítás után.

XPeng P5

Hogy elkerüljék a korábbi vásárlók elégedetlenkedést, a vállalat azon G3i, P5 és P7 modellek tulajdonosainak, akik egy éven belül vásárolták meg az autójukat 10 év / 200 ezer kilométerre növelte a garanciát, és négy évnyi ingyenes karbantartást biztosított.

A vállalat a Teslához hasonlóan a gyártási költségek csökkenésével magyarázta az árváltozást, de ahogy az amerikai vállalatnál, úgy most sem nagyon hiszi el ezt senki. Csakhogy a Teslával ellentétben az XPeng jelenleg még veszteséget termel, tehát nem feltétlenül volt abban a pozícióban, hogy árakat csökkentsen. Az autógyártó 2025-re várja, hogy üzemi eredménye pozitívba forduljon, de még ez sem jelenti feltétlenül a cég egészének nyereségességét.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.