Főoldal » elektromosautó-töltés » Ilyen robotok tölthetik majd otthon a villanyautónkat

Ilyen robotok tölthetik majd otthon a villanyautónkat

A január elején megrendezett CES 2023 elektronikai szakkiállításon a Stellantis autógyártó konszern két olyan elektromos autót is bemutatott, amely vezeték nélkül is feltölthető. Habár sem a Peugeot Inception, sem a Ram 1500 Revolution sajtóközleménye nem részletezte ezt a lehetőséget, az amerikaiak pickupjának premierjén Mike Koval vezérigazgató bemutatta az indukciós töltéshez fejlesztett berendezést, valamint a Green Car Reports hírportálnak meg is erősítette, hogy ez bizony megvásárolható, sorozatgyártott töltési megoldás lesz.

Forrás: EFI Automotive

Koval elmondta, hogy tapasztalataik szerint a vásárlóik nem csupán amiatt aggódnak az elektromos autók kapcsán, hogy mennyi ideig kell őket tölteni, hanem amiatt is, hogy ez a folyamat mennyire bonyolult. Éppen ezért az autógyártó egy olyan otthoni töltőben gondolkodik, aminek használata a lehető legkevesebb nehézséggel jár a felhasználó számára – egy robottöltő pedig éppen ilyen.

A Ram Charger egy, az EFI Automotive által fejlesztett kicsi és lapos önvezető robot, mely automatikusan felméri a villanyautó töltési igényét, önállóan beparkol alá, és indukciósan elektromosságot ad át neki. Noha ez a folyamat valóban vezeték nélkül történik, maga a töltőrobot vezetékesen van csatlakoztatva az otthoni fali töltővel. A kábel egyébként kellően hosszú ahhoz, hogy több autót is elérhessen a töltő, és akár flottakezelők is alkalmazhassák. Számukra különösen fontos lesz az a tulajdonság, hogy a berendezés az áram áringadozását figyelembe véve tudja időzíteni a töltés időpontját.

A töltőt, mely állítólag 97%-os hatásfokkal képes továbbítani az elektronokat az autó aksijába, 7 kW-os teljesítmény leadására képes (ez növelhető), és a tervek szerint 2025-re elérheti a sorozatgyártásra érett formáját. Arról egyelőre nincs hivatalos megerősítés, hogy a Peugeot vagy a Stellantis más márkái is hasonlóképpen tervezik-e megoldani az otthoni elektromosautó-töltést.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.