Főoldal » energia » Megmutatták a Tesla Megafactoryt

Megmutatták a Tesla Megafactoryt

2019 őszén írtunk először a Tesla új kaliforniai Megapack gyáráról – ekkor kezdték meg a csarnokok építését.

Az üzem már egy ideje működik, termel, de most videót is kaptunk a belsejéből.

Annyi, mint Nevada

A Tesla ipari akkus energiatárolói hagyományosan a Giga Nevadában készültek, ami logikus is volt, hiszen ott gyártották a cellákat is hozzájuk. Csakhogy az üzletág egyrészt kinőtte az üzemet, másrészt technológiai váltás közepén is van.

2019 őszén kezdték meg Fremonttól pár kilométerre Lathropban egy új, kifejezetten a Megapack számára készített üzem építését – ez lett a Megafactory. A név itt nem a legyártott cellák éves összkapacitására utal – hiszen itt nincs cellagyártás, csak a CATL-től származó LFP cellákat építik be a rendszerbe – hanem a Megapack 2 XL energiatároló egységek (1,9 MW / 3,9 MWh) teljesítményéra és kapacitására. Az üzem évi 40 GWh-s akkuigénye egyébként hozzávetőlegesen a Giga Nevada termelésével azonos.

A videó két, egymással nem teljesen összeegyeztethető adatot is tartalmaz, de talán sikerült megfejtenünk mire gondolhatott a költő.

Egyrészt azt írják, hogy a gyár képes arra, hogy 68 percenként legyártson egy Megapack-et. Ez még napi 24 órás üzemben is maximum 7730 Megapackot jelent évente. Másrészt a következő másodpercben azt írják, hogy a gyár évente 10.000 Megapack legyártására képes, és hogy ez összesen 40 GWh akkus energiatárolót jelent – ami stimmel, mert tudjuk, hogy egy Megapack az 1,9 MW/3,9 MWh

Kis viccelődés a Megapack belsejében. Forrás: Tesla

Így valószínű, hogy a 68 percenként egy Megapack mondat az a jelenlegi gyártási tempó, amit természetesen nem lehet évi 24 órával számolni, hiszen még 3-4 műszak esetén is van kieső idő, időszakos karbantartás, leállás, így a valós szám nem 7730 darab, hanem kevesebb. Az évi 10 ezer darab / 40 GWh viszont megegyezik a 2019-ben nyilvánosságra hozott tervekkel, ami feltehetőleg majd a teljes gyártási kapacitás elérése után lesz reális adat.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.