Főoldal » események » Mit keres egy régi dízel a miskolci villanyautós találkozón?

Mit keres egy régi dízel a miskolci villanyautós találkozón?

Hatodik alkalommal rendeztek találkozót Miskolctapolcán a villanyautósok, melynek elmaradhatatlan programja az elektromos gokart bajnokság. Ahogy a legutóbbi két évben, idén is az Ellipsum Élményfürdő adott otthont az eseménynek.

Több mint 150 résztvevő érkezett a találkozóra mintegy 60 zöld rendszámos autóval, és sokan voltak az elektromobilitás iránt még csak érdeklődők is. Az érdeklődőknek és egymásnak is rengeteg információt nyújtottak a tapasztalt villanyautósok.

A Magyar Elektromobilitás Egyesület „standját” egy retro lakókocsi jelentette, melynek áramellátását egy V2L képes Hyundai Ioniq 5 biztosította, Molnár Norbert pedig minden érdeklődőnek töretlen lelkesedéssel mesélte, mi az oka, hogy idén egy dízel Peugeot 406 Coupe modellel érkezett egy ilyen rendezvényre.

Spoiler: a tervek szerint jövőre ugyanezt az autót már egy Nissan LEAF villanymotor hajtja majd, melynek energiaellátását egy BMW i3 akku biztosítja. Az átépítésnek egy további különlegessége is lesz a szériautókhoz képest: CCS és CHAdeMO aljzaton egyaránt tölthető lesz. Az átépítés nagyobb lépéseiről igyekszünk majd rendszeresen beszámolni olvasónknak.

A találkozóra érkezők töltésmentes hazajutását a TEA. elektromobilitás szolgáltató támogatta azzal, hogy erre a napra ingyenessé tették a helyszínen található 10 db AC töltőt, melyeken az autósok közel 400 kWh energiát vételeztek a rendezvény ideje alatt. Ezen kívül a TEA. standján tartott távirányítós autós parkolási verseny legügyesebb indulói egyedi grafikával ellátott pólókat nyertek.

A napot az Avalon Park elektromos gokartpályáján megrendezett háziverseny zárta, amelyen a korábbi éveknél többen, összesen 21-en indultak, így csak három külön futamban fértünk fel a pályára a rajtrácsos döntő futamokon.

A versenyt Vascsák Roland nyerte, aki versenyen kívül Nissan LEAF-et használ, a második helyezett Balog Gábor lett, aki szokásaival szakítva idén nem az elektromosra átépített Porsche 924-essel, hanem egy gyárilag elektromos youngtimerrel, egy Citroën Saxoval érkezett Gyöngyösről, a dobogó harmadik fokára pedig Molnár Tamás állhatott fel, aki Debrecenből jött el a találkozóra egy Citroën C-Zeroval.

Aki nem tudott eljönni Miskolctapolcára, de szeretne részt venni hasonló eseményen, szeptember 23-át írja be a naptárba. Ezen a napon Keszthelyen rendezi hagyományos találkozóját a Festetics Kastély parkjában és a Balatonparton a keszthelyi villanyautósok baráti köre, Szabó András vezetésével.

További helyszíneken is lesznek villanyautós rendezvények ugyanezen a napon, így a Mazsola Gyermeksziget Alapítvány fesztiváljára is várják az elektromos járműveket, melynek helyszíne Iregszemcse, Békaríkató. Algyőn pedig 11 órától várják a Levendula Hotel udvarán a villanyautózás iránt érdeklődőket e-Mobilitás napra és elektromosautós találkozóra.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.