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
auto
2024. 04. 28. vasárnap

Így néz ki testközelből az MG elektromos roadstere

elektromos autó

2024-ben lesz 100 éves az MG, amit a patinás brit márka egy Londontól Sanghajig tartó 16.000 km-es kalanddal ünnepel. Ennek során a távot két hivatásos kalandor, a Turner ikrek (Ross és Hugo) teszik meg egy új, tisztán elektromos roadster, az MG Cyberster volánja mögött. A kontinenseken átívelő utazásnak – amely tisztelgés a márka előtt – éppen az európai szakaszát teljesíti a devoni születésű testvérpár, akik két napra Magyarországon is megálltak, hogy számos nevezetesség megtekintése mellett megmutassák az autót a szakma képviselőinek.

A Duna Autó MG szalonjában egy rövid showműsor, majd az ikrek beszámolóját követően először, egy a hetvenes években készült roadsterről rántották le a leplet, majd a Cyberstert is megmutatták, így lehetőség volt összehasonlítani egy klasszikus brit, belsőégésű motoros modellt a jövő elektromos meghajtású roadsterével.

A dögös, kétüléses sportkocsi nagy teljesítményű, tisztán elektromos hajtáslánccal és intelligens vezetéstámogató technológiák széles skálájával aktualizálja a márkaörökséget. A tisztán elektromos Cyberster hatótávja több mint 580 km, és 3,2 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100-ra. A karosszériát az aerodinamikai teljesítmény fokozására tervezték, a klasszikus formájú MG hűtőrács pedig légcsatornaként is szolgál, hogy biztosítsa a levegő áramlását az autó alváza felett.

Annak ellenére, hogy ez a konkrét példány még csak előszériás modell, belepakoltak mindent, amit lehet. Nem is csoda, hiszen 10.000 mérföldet kell viszonylag rövid idő alatt kibírnia. Az 544 lóerős roadstert pillangószárnyas ajtókkal szerelték, amelyen radarok is találhatóak. Az ajtókat a középkonzolról, kulcsról és kívül-belül található érintésérzékeny kapcsolókról is működtethetjük.

Az autó belsejében hangsúlyos puha kárpitozás és szőnyegezés a hetvenes évek luxusautóit idézi. A kagylóülések elsőre hihetetlenül kényelmesek és puhák. A finom bőrt egy kis velúrral dobták fel. A kormány mögött három tűéles képernyő segíti a pilótát. Hogy ezek mennyire használhatóak, azt nem tudtuk abban a néhány percben megállapítani, amíg beülhettünk, de elsőre a kormány sokat kitakar a hasznos képernyőfelületekből. Elől a SAIC által fémjelzett LED lámpák világítanak, hátul pedig jobbra és balra mutató nyíl alakú LED lámpákat kapunk.

Az alul lecsapott „D” alakú kormány nagyon kényelmes fogású és a gombok egytől egyig kézre esnek. A kormánytól jobbra találjuk a klímavezérlő gombjait, majd alatta egy szintén informatív, kijelzővel tarkított egységet, ahol a menetirány-választó gombok, illetve az ajtók és a csomagtér nyitógombjai kaptak helyet. A roadsterben két állítható mélységű pohártartó, valamint egy mini tároló is helyet kapott a két ülés háta mögötti középső részen, amelyre USB-A, USB-C és mini SD kártyaolvasó is került.

A brit testvérpár szeptember 12-én indult a londoni Westminster-hídról. Bejárták az Egyesült Királyságot, majd a La Manche csatornán keresztül elhagyták a szigetországot. Az út európai szakasza során Franciaországon, Belgiumon, Hollandián, Németországon, Csehországon és Szlovákián keresztül érkeztek meg hazánkba, ahonnan Ausztria felé veszik az irányt. Nyugati szomszédunk után Spanyolországon és Olaszországon keresztül folytatják a kalandot, majd az újévet a Közel-Keleten kezdik, hogy sorban Jordánián, Szaúd-Arábián, Kataron, az Egyesült Arab Emírségeken, Ománon, Indián, Thaiföldön, Malajzián, Szingapúron, Indonézián, Vietnamon és a Fülöp-szigeteken keresztül Sanghajba utazzanak.

@villanyautosok.hu

Ilyen belulről egy kinai elektromos sportautó! MG Cyberstar

♬ Bymyside – Official Sound Studio

Zvara Szabolcs

Hiszek abban, hogy a legkisebb tettnek is lehet óriási hatása ezért villanyautót használok, amit napelemről töltök. Igyekszem a háztartást műanyagmentesíteni, a hulladékot szelektíven gyűjteni, az elhasznált dolgokat újra felhasználni és amit lehet a saját kertben megtermelni. Jó érzés tudni, hogy ez nem csak nekem számít, ezért csatlakoztam a Villanyautósok.hu csapatához.