auto
2024. 02. 24. szombat

Videó: így játszadozott a hóban a Xiaomi villanyautója

Az autógyártók a Föld legzordabb vidékein tesztelik új termékeiket, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a hajtáslánc, fékek, és más kulcsfontosságú alkatrészek extrém hideg és meleg hőmérsékleten, csúszós, sziklás, homokos talajon is az elvárt minőségben végzik el feladatukat. Ám mivel a tesztek ezen szakasza kimondottan látványos, a mérnökök mellett az operatőrök sem unatkoznak, rendszerint számos sajtófotó és videó készül a befagyott, havas tavakon csúszkáló autókról. Ezúttal a Xiaomi SU7 téli tesztjébe kaptunk betekintést.

Az elektronikai eszközök gyártásával foglalkozó kínai vállalat a Weibón tette közzé a legelső villanyautójának tesztelésén készült videót, ahol a járművek Heihe városában, Kína északi részén -33°C-os hőmérsékleten taposták a havat. A modell decemberi bemutatóján a cég igazgatója hangsúlyozta, hogy az SU7 a téli hatótáv és hatékonyság királya lesz, amiben fontos szerepet játszik majd a házon belül fejlesztett hőszivattyú, így az extrém hideg tájon valószínűleg ennek optimalizálása az egyik fő célkitűzés.

Bár a Xiaomi hivatalosan még nem jelentette be a gyártás kezdetét, a napokban a kínai sajtót bejárták azok a fotók, amelyeken több tucat SU7 parkol a pekingi gyár mellett, így a sorozatgyártás már javában zajlik. Ez a korábbi beszámolóknak sem mond ellent, melyek februárra várták a termelés kezdetét, márciusra pedig már havi 2000 példány összeszerelését prognosztizálták. Az autó egyébként a Beijing Automotive Industry Holding Co. Ltd, közismertebb nevén BAIC gyárában készül.

Bemutatkozott a Xiaomi első villanyautója

A Xiaomi SU7 vételára egyelőre nem ismert, de a modellt kiállítják az április 25-én kezdődő Pekingi Autószalonon, ahol talán már erre az információra is fény derülhet.

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.