auto
2024. 02. 24. szombat

Több, mint kétmillió tisztán elektromos autót adtak el Európában

elektromos autó piac

Az ACEA, az európai autógyártók szövetségének legfrissebb jelentése szerint, 2023-ban 13,8 százalékkal 12,85 millióra nőtt a kontinensen eladott személyautók száma, és ezek közül egy hajszállal több mint kétmillió tisztán elektromos volt.

28 százalékos növekedés után, 15,7 százalékra nőtt a piaci részesedésük.

Betörtek

A tisztán elektromos autók rangsorát ismét a Cleantechnicától vettük át, amely évek óta az adataink forrása, és ahogy ezt már a globális ranglistánál említettük, a top 20-at megtisztítottuk a konnektoros hibridektől – ezért található itt most csak 18 típus.

Az első két helyezett nem okoz meglepetést, hiszen tudjuk, hogy a Model Y Európa legnagyobb darabszámban eladott új autója volt tavaly, így természetes, hogy az elektromos listát is megnyerte, a modellfrissítés pedig ismét 100 ezer fölé tolta a szedán testvér Model 3 számait, ami így ezüstérmes lett.

A harmadik helyet 2023-ban a Volkswagen ID.4 szerezte meg, míg a negyedik, 50 százalékos növekedéssel a cseh köntöst viselő testvére az Enyaq lett. A Škoda egyetlen tisztán elektromos autójának eladásai 50 százalékot nőttek.

A semmiből az ötödik helyre érkezett az MG 4, amelynek 2023 az első teljes éve a piacon, és rögtön 72 ezer fogyott belőle. A másik ID.4 testvér, Audi Q4 e-tron pedig 63 százalékos növekedéssel szorosan követte a hatodik helyen.

A lista hátralévő helyein a Volkswagen ID.3, a Renault Megane, a Cupra Born és a Dacia Spring tudták mérhetően növelni eladásaikat, míg a Fiat 500e, a Peugeot e-208 és a Kia Niro EV eladásai stagnáltak, vagy enyhén csökkentek - pedig utóbbi kettő tavaly meg is újult.

Az autógyártók rangsorát, a tisztán elektromos modellekre és az európai piacra szűkítve, most sem közölte forrásunk, de ha hozzávesszük a konnektoros hibrideket is, akkor Tesla, BMW, Volkswagen lett a sorrend, míg konszern szinten Volkswagen Csoport, Stellantis, Tesla az első három.

Egyéb források alapján azért azt tudjuk, hogy a Volkswagen Csoport 472 ezer, a Tesla 365 ezer, a Stellantis pedig nagyjából 286 ezer tisztán elektromos autót adott el az EU, az EFTA tagországok és az Egyesült Királyság területén, így valószínűleg ez a három cég van a dobogón.

Az ACEA adataiból egyébként képet kapunk a különböző üzemanyagok, hajtásláncok eladásainak változásáról is. A villanyautók piaci részesedése 15,7 százalékra emelkedett, míg a dízeleké 11,9, a plug-in hibrideké pedig 7,7 százalékra csökkent.

A tisztán belső égésű motoros autók aránya az újautó-piacon 2022-ben még 50 százalék felett volt, tavaly viszont már 47,6 százalékra csökkent. Ezzel szemben most már szinte minden negyedik autó konnektorról tölthető volt.

Elkészült a lista: ezek voltak a világ lenépszerűbb elektromos autói 2023-ban

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.