400 km-re nő az új Renault Zoe hatótávja

Az új, 41 kWh-ás akkumulátor csomagnak köszönhetően az NEDC mérési ciklus szerint 400 km-re nő jövőre a Renault Zoe hatótávja. A kizárólag Európában forgalmazott, viszont itt több országban is rendkívül népszerű autó kívülről mindössze az elérhető színek számát tekintve változott, viszont a korábbinál több verzióban lesz kapható. Az akkubérletes konstrukció marad, aminek Flex Z.E. 40 nevű csomagjában évi 7500 km-ig 69 eurós havi díj terheli még az akkuhasználatot, de a 7500 km-en felül minden km 5 eurocentbe kerül (kb. 5 liternyi benzin ára 100 km-en). A magánszemélyek számára elérhető Relax csomag havi 119 eurós díj ellenében korlátlan km használatot biztosít.

Renault Zoe R90 és Q90 (2017)

Nem csak a bérleti csomagból, de magából az autóból is többféle verzió érhető el. Felszereltség alapján Life, Zen és Intens verziókat különböztetnek meg, míg a töltés sebességét illetően R90-es és Q90-es változatok közül kell választani. Az R90-es elnevezésben az R betű a Rapid szó rövidítése, és a 22 kW-os töltési teljesítményre utal, míg a Q90-esnél a Q betű a Quick szó rövidítése. Ez utóbbi verzió akár 43 kW-os váltóáramú forrásból is képes a maximális teljesítmény felvételére, így az akkuk a nagyobb kapacitás ellenére is akár egy óra alatt újratölthető. Mindkét változat 90 lóerőre képes, amit az elnevezésben a 90-es szám jelöl. Az R90-es motor egyébként azonos a korábban R240 néven gyártott motorral. Az alapmodell mellett bizonyos piacokon elérhető lesz R75-ös, vagyis 75 lóerős változatban is. A majdnem dupla kapacitás ellenére az akkumulátor fizikai mérete nem változott, ami a Renault és az LG Chem szoros együttműködésének eredménye. A megváltoztatott kémiai összetevők megőrizték a megbízhatóságot és a biztonságot is, az akkumulátorpakk állandó hőmérsékletéről egy levegő keringető rendszer gondoskodik. Ennek köszönhetően a Zoe extrém meleg és hideg környezetben is gazdaságosan használható.

Bár az NEDC metódus szerint az új Renault Zoe hatótávja eléri 400 km-t, a Renault korrekt módon közzétett egy valós körülmények között elérhető 300 km-es hatótáv adatot is. Ez az adat a most piacon lévő Zoe esetén 170 km, amit a gyakorlati tapasztalatok alapján vegyes városi és autópályás használat mellett könnyedén lehet tartani, így joggal feltételezhető, hogy a 300 km megtétele az új Zoenak valóban nem fog gondot okozni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?