Főoldal » elektromos autó » Már Európában is vezeti az eladási listát a Model S

Már Európában is vezeti az eladási listát a Model S

Arról már évek óta olvasunk, hogy az Egyesült Államokban a Model S átvette a vezetést az eladási listákon, gyakorlatilag a megjelenésétől fogva. Az viszont vadonatúj hír, hogy 2017-ben Európában is első helyre került az amerikai villanyautó.

Szolgálati közlemény

Mielőtt rátérünk a konkrét számokra, muszáj megkérnem a kedves olvasót hidegvérének a megőrzésére. Hasonló cikkek alatt nagyon hamar másról sem szólnak a kommentek, mint hogy – pro, vagy kontra – a Model S most akkor az u.n. F Szegmens tagja-e, azaz  az A8, a 7-es BMW, az S Merci versenytársa, vagy egy kategóriával lejjebb lenne-e a helye. Az ellenérvek általában arról szólnak, hogy a Tesla nem hozza minőségben és luxusban a német prémiumok színvonalát, azonban a hivatalos statisztikák ezzel nem foglalkoznak. Európában még a német statisztikai hivatal is az Oberklasse-be sorolja a Model S-t és nem csak az említett hazai prémiumok, de a Cadillac CTS-től a Rolls Royce Phantom-ig sok minden elfér itt.

Úgyhogy itt most nem nyitunk vitát erről,  hanem elfogadjuk a hivatalosan vezetett statisztikákat.

16,000 lett, maradhat?

A JATO Dynamics iparági kutatócég legfrissebb adatait az Autonews hozta le tegnap, és eszerint Európában 2017-ben 16,132 Model S talált gazdára. A Tesla Motors Club befektetői fórumán egy pár éve jómagam is gyűjtögetem az adatokat többed-magammal – mi a különböző európai országok statisztikai hivatalainak adatait, illetve ennek híján többnyire helyi szakoldalak adatait használjuk és így 15,461-et számoltunk ’17-re. Nyilván, minden országból nem áll rendelkezésünkre adat, így elsőre azt mondanám, hogy ez az 5-6%-os eltérés még bele is fér, reálisnak tűnnek a JATO adatai.

Azonban ezek a számok így önmagukban nem sokat mondanak, úgy válnak érdekessé, ha mellé tesszük a kategória többi szereplőjét. A JATO Dynamics szerint Mercedes S osztályból  13,359-et (17%-kal kevesebb), 7-es BMW-ből pedig 11,735-öt adtak el tavaly az öreg kontinensen (27%-kal kevesebb).

Egyébként az USA-ban is töretlen a nagyobbik Tesla szedán sikere: a Model S eladásai 28,800 darabra nőttek (az InsideEVs 27,060-at kalkulált, én az ő adataikkal szoktam számolni), míg a második helyezett Cadillac XTS 16,275, a harmadik Mercedes S osztály pedig 15,888 darabot tudhat magáénak.

A Model S, Mercedes S és a BMW 7 értékesítési adatai a JATO Dynamics alapján. Az amerikai BMW adatokat a carsalesbas.com oldalról vettem, mivel a JATO nem közölte.

Bár ennyire nem áll jól a Model X, a Tesla SUV-jának sincs oka szégyenkeznie. A JATO adatai szerint Európában 12,000 (Tesla Motors Club: 12,842) talált az autóból gazdára tavaly, ami nagyjából a Porsche Cayenne számait hozza, a BMW X6-ot pedig 2,000 darabbal meg is előzte.

Számit-e ez egyáltalán?

Önmagában nem is az fontos, hogy most melyik kutatócégnek mennyire pontosak a becslései, vagy hogy pár száz darabbal egyik vagy másik autó megelőzi-e a többit. Az viszont mindenképpen lényeges, hogy amennyiben valaki egy versenyképes elektromos autót tud piacra dobni, már meg tudja szorongatni a belsőégésű versenytársakat. Persze a versenyképesség része itt a Tesla saját töltő infrastruktúrája, piacvezető hatótávja, teljesítménye és imidzse is, de ha az új Leaf és a Model 3 a következő 1-2 évben hasonló diadalmenetet fut be saját kategóriájában, akkor az döntő áttörést hozhat a villanyautózás elterjedésében.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.