Önvezető elektromos koncepcióval készül a Genfi Autószalonra a Volkswagen

Újabb modell kilétét fedte fel a Volkswagen a MEB padlólemezre épülő tisztán elektromos autókból álló I.D. sorozatában. Bár a múlt hónapban már volt róla szó, hogy milyen névre kereszteli majd a német autógyártó a közelgő villanyautóit, a legújabban beharangozott koncepció típusneve nem szerepelt a felsoroltak között, ezt ügyesen eltitkolta a gyártó. Most az I.D. hatchback, az I.D. Crozz, és az I.D. Buzz modellek mellé egy teljesen önvezető tisztán elektromos autó is felsorakozik a VW palettájára, amelyről néhány teljesítményadatot és látványtervet is megosztott a gyártó a médiaoldalán. Ő az I.D. VIZZION.

A Volkswagent nem lehet megvádolni azzal, hogy az I.D. családjának valamennyi tagjaként egy régimódi kinézetű kocsit mutatott volna be, mégis a VIZZION egy igazi ugrás a jövő technológiája felé. Már csak azért is, mert ez a legelső teljesen önvezető jármű, amit a gyártótól láthatunk, és a teljes önvezetés ebben az esetben valóban azt jelenti, hogy sem kormány, sem pedálok nem kapnak helyet a tanulmányautóban. A virtuális sofőrrel való kommunikáció hangvezérléssel és kézmozdulatok által történik, mint ahogyan azt már jó sok önvezető funkcióval ellátott koncepció esetében láthattuk. Feltehetőleg az infotainment rendszer kijelzése sem high-tech képernyőkön történik majd, hanem az autó ablakai lesznek erre a célra felhasználva.

A négy személy befogadására képes prémium kategóriás szedán összesen 225 kW (közel 300 lóerő) leadására képes két villanymotorból, így mind a négy kerék részt vesz az autó mozgatásában. A maximális sebesség 180 km/h, a mintegy 665 kilométeres hatótávot pedig egy 111 kWh-s lítium-ion akkumulátor biztosítja.

A Volkswagen elektromos luxusautó-koncepciója teljes valójában a Genfi Autószalonon mutatkozik be jövő hónapban. Az I.D. hatchback 2020-as megjelenésével kezdődően 2025-re a gyártó több mint 20 villanyautót tervez a piacra dobni, de hogy az I.D. VIZZION szériagyártása hova helyezhető el a VW idővonalán, azt még nem tudjuk.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.