Főoldal » elektromos autó » Újabb fontos lépést tett a norvég kormány az elektromos közlekedés felé

Újabb fontos lépést tett a norvég kormány az elektromos közlekedés felé

A norvégok folyamatosan bizonyítják, hogy abszolút komolyan gondolják a közlekedésből fakadó légszennyezés teljes megszüntetését, amihez elengedhetetlen az ország tengerpartját tagoló ezernyi kis sziget közötti kompok meghajtásának korszerűsítése. Nemrég beszámoltunk róla, hogy az ország 2015-ben már meg is tette az első lépést a tisztább tengeri közlekedés felé, amikor munkába állt a legelső tisztán elektromos komp, az Ampere, és a közel három éve tartó pályafutása alatt olyan hihetetlen eredményeket tudott felmutatni – mint például a légszennyezés 95%-os és a működtetési költség 80%-os csökkentése – hogy egyből több másik hasonló projekt is elindult, és a hajókat üzemeltető vállalatok nem győzik rendelni a kibocsátásmentes járműveket.

Az Ampere nevű elektromos komp, Forrás: Siemens

A partközeli kompközlekedés azonban továbbra is jelentős légszennyezéssel jár, ami kiemelten veszélyezteti a fjordokban lakó emberek egészségi, és a páratlan természeti értékű területek környezeti állapotát. A Geiranger-fjordhoz például – ami az ország egyik legfestőibb és leginkább látogatott tengeröble – tavaly több, mint 300 000 látogató érkezett hajóval, ami egy időszakosan megjelenő egészségügyi kockázatot generált a helyiek számára. Éppen ezért a norvég kormány most egy drasztikus lépésre szánta el magát a legsérülékenyebb fjordok és a lakosság védelme érdekében: amikor a technológia megengedi, de legkésőbb 2026-ra minden, a világörökségi listán szereplő fjord zéró emissziós zónának tekintendő – a világon legelső tengeri területekként -, ahova kizárólag tisztán elektromos kompok és hajók hajthatnak be. Jelenleg két norvég fjord tartozik az UNESCO védelme alá, ezek hajóforgalma azonban kiemelkedő, és várhatóan a döntés később további fjordokra és tengeri területekre is kiterjed majd.

Geiranger-fjord

„A világon most először született követelmény a kibocsátásmentes hajózásra a fjordokban és kikötőikben. Norvégia régóta élenjáró a zéró emissziós kompok tekintetében, ami a józan a politikai döntéseken alapul. Most egy újabb lépést tesz az ország a tengeri zöld átállás felé, globális hatásokat kiváltva. Nemzeti szinten ez a döntés megnyitja az utat a kibocsátásmentes technológiák fejlesztése felé a turistahajókon, jelentősen csökkenti az üvegházgáz-kibocsátásokat, és megszünteti a káros helyi légszennyezést – nyilatkozott Marius Holm, azon ZERO környezetvédelmi alapítvány igazgatója, mely már régóta kampányolt a szennyező kompközlekedés ellen a védett fjordokban.

Érdekes módon a partközelben működő hajók üzemeltetői sem vonultak utcára tüntetni, vagy kezdtek el lobbizni a Parlament döntése ellen. A Havila Holding AS – mely vállalat 2021-től egy hatalmas távolságon, Bergen és Kirkenes között fogja működtetni hajóit – vezetője szerint például tökéletesen lehetséges, hogy a norvég fjordokba pár éven belül már csak teljesen elektromos hajók menjenek be, köszönhetően a kormány 2015-ös határozatának, miszerint minden, a kompokra vonatkozó új tenderben csakis alacsony-, vagy nulla kibocsátású technológia szerepelhet. „A Havila örömmel fogadja a döntést, már majdnem túl késő is volt. 2021 elejére készen fogunk állni, hogy kibocsátásmentes hajókat indítsunk a fjordokba” – mondta Per Sævik vezérigazgató. Katrin Blomvik, a Geiranger-fjord Világörökségi Alapítvány vezetője továbbá hozzátette, hogy a turisták az érintetlen természetet megcsodálni érkeznek a fjordokba, és nem a kipufogógázokat szívni. Ezen területek nem csak a norvégoké, hanem az egész emberiségé, viszont a norvégok felelőssége, hogy a későbbi generációk számára is megőrizzék.

The Future of the Fjords, Forrás: Electrek

Éppen a döntéssel egy időben érkezett meg az egyik legnagyobb üzemeltetőhöz a 400 fő férőhelyű, „The Future of the Fjords”, azaz A Fjordok Jövője névre keresztelt teljesen elektromos katamarán, mely évente 700 körtúrát fog megtenni Flåm és Gudvangen városa között május végétől kezdődően, és tökéletesen alkalmas a fjordon belüli környezetbarát utasszállításra. A hajó energiáját egy masszív 1800 kWh-s akkumulátor biztosítja, a jármű mozgatását pedig két 450 kW-os villanymotor végzi. A hajó gyártója elmondta, hogy eredetileg plug-in hibridnek készült a katamarán, ám most már teljesen biztos benne, hogy a tisztán elektromos meghajtás minden szempontból előnyösebb lesz.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.